Logo
  • Achtergrond
  • 19 april 2022
  • Erasmus Universiteit Rotterdam Copyright beeld Paul de Ruiter Architects

MFO II Erasmus Universiteit Rotterdam een van de duurzaamste universiteitsgebouwen van Nederland

Het multifunctionele onderwijsgebouw (MFO II) van Erasmus Universiteit Rotterdam wordt een van de duurzaamste universiteitsgebouwen van Nederland. Samen met adviseurs heeft de universiteit de duurzaamheidsambities vertaald naar een ambitieuze uitvraag, waarin vier thema’s centraal stonden: circulair, energie neutraal, gezond en een integrale benadering.
Beeld MFO II Erasmus Universiteit Rotterdam een van de duurzaamste universiteitsgebouwen van Nederland

De minimale duurzaamheidsprestatie in het Programma van Eisen zijn:

  • BREEAM Outstanding
  • een minimale Circulariteits Prestatie Gebouwen (CPG)-score van 8
  • een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC)=0

Circulariteit en gezondheid

Het ontwerp, de ontwikkeling en realisatie van dit nieuwe multifunctionele onderwijsgebouw is gegund aan de samenwerking tussen BAM Bouw en Techniek, Paul de Ruiter Architects, Halmos Adviseurs en LBP|SIGHT. Doorslaggevend voor de keuze was de kwaliteit van het plan, het open en transparante ontwerp, de flexibiliteit van het gebouw en de hoge mate van duurzaamheid. Dit projectteam heeft circulariteit en gezondheid een prominente rol gegeven in het ontwerp.

Duurzame kenmerken

Energieneutraal

MFO II is met een EPC lager dan 0 meer dan een energieneutraal gebouw. Het gebouw wekt met zonnecellen op het dak, duurzame warmtepompen en een warmte-, koudeopslag (WKO) in de grond meer energie op dan dat het verbruikt.

Innovatief ventilatiesysteem

Het gebouw bevat een ‘powered by nature’ klimaatinstallatie, een innovatie van Ben Bronsema. Het natuurlijke ventilatie-concept werkt met een zonneschoorsteen die in combinatie met een bevochtigingssysteem en venturi-kap ervoor zorgt dat er een natuurlijk verloop van frisse lucht wordt gegenereerd. Dit systeem is zeer energiezuinig en zorgt voor een gezond en behaaglijk binnenklimaat in het gebouw.

Klimaatbestendig

Er is een waterbuffer op het dak aanwezig. Zo worden stortbuien beter opgevangen en vertraagd naar de omgeving afgevoerd. Ook wordt de groenvoorziening door het opgevangen hemelwater gevoed.

Flexibiliteit

Het gebouw is flexibel van opzet door de toepassing van kanaalplaten van meer dan zestien meter overspanning in combinatie met een open kolommen- en balkenstructuur. Hierdoor is het toekomstbestendig voor het faciliteren van uiteenlopende vormen van hybride onderwijs. Het gebouw kan relatief eenvoudig op toekomstige ruimtelijke behoeftes worden aangepast; grote sloop- en herstelacties zijn hierdoor overbodig geworden.

Biophilic design

In het ontwerp is een verregaande integratie van de Biophilic design principes doorgevoerd. Er is een rijke variatie aan lokale beplanting toegepast in het atrium en ook zijn is er gebruik gemaakt van groene wanden. Daarbij worden de plateaus in het atrium gedragen door boomstammen. 

BREEAM Outstanding

De ambitie is BREEAM Outstanding te behalen. 

Meer informatie: Eur.nl

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform