Logo
  • Achtergrond
  • 15 november 2021
  • DGBC - Dutch Green Building Council

Hoe BREEAM-NL is toegepast in Floating Office Rotterdam

In de Rotterdamse Rijnhaven ligt het nieuwe Floating Office Rotterdam, beloond met een Outstanding vijf sterren BREEAM-NL duurzaamheidscertificaat. DGBC kreeg een een rondleiding van de architecten van Powerhouse Company Albert Takashi Richters en Stefan Prins. 'We gebruiken het koude rivierwater voor het koelen van het gebouw.'
Beeld Hoe BREEAM-NL is toegepast in Floating Office Rotterdam

De ontwerpers van het gebouw zijn een van de vier bewoners van het drijvende kantoor. Naast Powerhouse Company houden ABN Amro, ontwikkelaar RED Company en het internationale Global Center on Adaptation er kantoor. Die laatste vormde de belangrijkste aanleiding voor de bouw van het pand; RED company ontwikkelde het, en Powerhouse Company ontwierp het. Nadat de eerste schetsen – het markante puntdak was in de eerste versies nog niet aanwezig - uitmondden in een definitief ontwerp, is het gebouw in slechts zeven maanden gerealiseerd. Dat is snel. Typisch Powerhouse Company, noemt architect en partner Stefan Prins de stijl van het gebouw. Hij doelt op de detaillering van het pand en op de exclusieve en karakteristieke materialen die zijn gebruikt voor de afwerking.

Typisch Powerhouse Company was ook de voortvarendheid waarmee het architectenbureau haar nieuwe thuis betrok. Prins hierover: “Het was van binnen nog niet af, maar we konden niet wachten om erin te trekken. We hebben hier de zomer van 2021 meegemaakt. Lunchen op het terras hierachter. En wekelijks zwemmen we hier in de Rijnhaven.”

Het complete gebouw is omringd met een groot houten terras, met op de kop een kenmerkend kunstwerk van Joep van Lieshout, een gigantische rode neushoorn. Aan de lengtezijde van het gebouw definieert een vlonder een vierkant zwembad met echt havenwater.

De draagconstructie is van beton

Gedurende de ontwikkeling van het drijvende kantoor werd BREEAM-NL geadopteerd als certificeringsmethode om de duurzame prestaties van het drijvende kantoor te waarborgen. Het hielp mee om cruciale beslissingen nemen, wat betreft constructie en duurzaamheid. Te beginnen bij de draagconstructie. Die is van beton. “Een aantal factoren speelt een belangrijke rol bij de keuze van dit materiaal”, legt Prins uit. “Het moet een zeker gewicht hebben, het moet robuust zijn, en waterdicht.” Daarbij, en dat gaf de doorslag voor beton in plaats van staal, zijn de leidingen voor koude en warmte in het beton verwerkt. “We gebruiken het koude rivierwater voor het koelen van het gebouw. Die keuzes - kiezen voor beton en een duurzaam koelingssysteem - komen dan weer integraal bij elkaar.”

Kolommen van hout

Het gebouw is verder helemaal opgetrokken uit hout. Dat is 80% lichter dan beton, en duurzamer bovendien. Architect Albert Richters heeft nog een bijzonder feit hierover. “Al het hout in het gebouw is binnen een kwartier weer aangegroeid in de Europese bossen.” De houten kolommenstructuur is vervaardigd met een ‘cross laminated timber’ techniek, waarbij houten balken kruislings over elkaar zijn gelegd en verlijmd. “Daardoor krijg je een heel stevige constructie die helemaal niet beweegt, aldus Prins. “Door de stijfheid die deze techniek mogelijk maakt konden vloeren extra dun worden uitgevoerd en hebben we bespaard in ons materiaalgebruik.” 

Lees hier verder

 

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform