Logo
  • Achtergrond
  • 29 mei 2019
  • Peter Runhaar

EDGE Olympic: het gezondste gebouw van Nederland

EDGE Olympic in Amsterdam is grotendeels circulair; de basis van het kantoorgebouw wordt gevormd door een oud, bestaand pand. Bovendien is er nu al gedacht aan het moment dat de levensduur van het gebouw is verstreken. Onlangs heeft EDGE Olympic als vierde gebouw ter wereld het WELL Core en Shell Platinum-certificaat ontvangen voor een gezonde werkomgeving.
Beeld EDGE Olympic: het gezondste gebouw van Nederland

EDGE Olympic is een van de gebouwen die u kunt bezoeken als onderdeel van de Inspiratour Zuidas. Het is een bedrijfsverzamelgebouw van OVG Real Estate, dat zelf ook in een deel van het gebouw kantoor houdt. Smart gebruik van technologie en circulariteit staan centraal in dit kantoorgebouw dat stamt uit 1990, maar tussen 2016 en 2018 een totale metamorfose onderging. Het gebouw is ontworpen als een groot, open ecosysteem waarbinnen kleinere gemeenschappen eenvoudig aansluiting vinden bij andere gebruikers. Het grotendeels circulaire pand bevat vele soorten flexibele werkplekken die ruimte bieden aan elke werkvorm. Daarnaast is er nu al gedacht aan het moment dat de levensduur van het gebouw is verstreken. De bovenste twee verdiepingen hebben bijvoorbeeld een houten constructie die relatief eenvoudig gedemonteerd kan worden voor toekomstig hergebruik.

Het eerste wat opvalt bij het betreden van EDGE Olympic is de ontvangst. Geen desk met een strenge beveiliger, maar een vriendelijke host met een grote glimlach. “Onze hosts komen niet uit de security, maar uit de hospitality”, legt rondleider Cees van der Spek uit. Hij is Public Affairs & Global Corporate Relations Director bij EDGE Olympic. "Iedereen moet zich thuis voelen in het gebouw, en de eerste kennismaking is daarbij een belangrijk onderdeel."

Individueel beïnvloedbaar

“Ik heb zelf erg gelet op de manier waarop partijen omgaan met hospitality”, zegt deelnemer aan de Inspiratietour Zuidas, Kathelijn Simonis van Nyenrode Business Universiteit. De ontvangst bij EDGE Olympic sprak haar aan: “Er is een hele kleine balie met ontvangst en vervolgens loop je vrijwel meteen tegen een koffiecorner aan. Het gebouw heeft sowieso een hele prettige sfeer, er gaat veel rust van uit.” “Wat mij het meest is bijgebleven is hoe relaxed de sfeer is”, zegt ook deelnemer Marion Post van LeasePlan Nederland: “Je merkt in dit  gebouw niets van werkstress. Ik denk dat het te maken heeft met de bezetting van werkplekken en de hoeveelheid ruimte die er gecreëerd is om informeel gesprekken aan te gaan en je even af te zonderen.”

De introductie door  Cees van der Spek en zijn collega Eric Ubels vindt plaats in een vrolijke ruimte – de ‘cuddle puddle’- waar de deelnemers plaatsnemen op een tribune die verder wordt gevuld met kingsize gele kussens en een aantal grote speelgoeddieren. Vrijwel op de dag van het bezoek heeft EDGE Olympic als vierde gebouw ter wereld het WELL Core & Shell Platinum-certificaat ontvangen voor een gezonde werkomgeving.

Van der Spek: “Wij streven de hoogste normen na als het gaat om kwaliteit van lucht en geluid. We maken alles individueel beïnvloedbaar. Het licht, de temperatuur en de akoestiek kunnen per persoon beïnvloed worden. Uit onderzoek blijkt dat iedereen andere wensen heeft als het om ‘climate comfort’ gaat.” Erik Ubels vult aan: “Wij werken bovendien predictive. We gebruiken de data die we genereren om onze gebouwen te optimaliseren qua energiegebruik en werkplekken en zetten de data in om onze ontwerpprocessen te sturen en steeds betere gebouwen te maken.”

Open kantoortuin werkt niet

Alle technologische innovaties spreken Marion Bogaers, stafadviseur huisvesting & facility management bij de gemeente Eindhoven, erg aan: “De rondleider vertelde enthousiast over de wijze waarop allerlei technologische dingen worden toegepast. Ook de inzet van Artificial Intelligence vind ik wel iets om over door te mijmeren. Ik ben benieuwd hoe dat door werknemers ervaren wordt.”

Na een inspirerende rondleiding geeft Cees van der Spek de bezoekers mee: “Regel vooral niet te veel. En zorg dat er altijd voldoende plekken zijn om te zitten. Een open kantoortuin werkt niet, een inrichting op basis van een heleboel heel verschillende werkplekken werkt wel.”

Wilt u EDGE Olympic zelf ervaren en daarnaast nog twee andere inspirerende gebouwen bezoeken: Circl en Goede Doelen Loterijen? Meld u dan aan voor de Inspiratietour Zuidas op 27 juni. 

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform