Om voor toekomstbestendige gebouwen een verantwoorde en duurzame investeringsbeslissing te kunnen nemen, is het van belang de levensduurkosten te berekenen. In een serie over levensduurkosten heeft Duurzaam Gebouwd een artikel gepubliceerd met stappenplan voor opdrachtgevers en experts om die kosten te berekenen..
De nieuwe circulaire gemeentewerf van Nieuwkoop - een ontwerp van ORGA-architect in de vorm van een reptiel - is onlangs opgeleverd. Het gebouw waarin de onderhoudsdiensten en de groenvoorziening van de gemeente vanaf nu huizen, is een ware ‘showcase’ geworden van biobased, biofilisch en circulair bouwen.
De Nederlandse Praktijkrichtlijn voor het circulair inrichting van kantoren en schoolgebouwen, de NPR 8313-2, is onlangs gepubliceerd. De richtlijn geeft opdrachtgevers en facilitair managers handreikingen om een circulaire inrichting te realiseren van administratieve ruimten in kantoren en leeromgevingen (ook thuiswerkplekken).
Het multifunctionele onderwijsgebouw (MFO II) van Erasmus Universiteit Rotterdam wordt een van de duurzaamste universiteitsgebouwen van Nederland. Samen met adviseurs heeft de universiteit de duurzaamheidsambities vertaald naar een ambitieuze uitvraag, waarin vier thema’s centraal stonden: circulair, energie neutraal, gezond en een integrale benadering.
De marketingorganisatie van de provincie Friesland wil de Friezen nog meer naar buiten krijgen en begint bij zichzelf. Daarom heeft Merk Fryslân in het centrum van Leeuwarden nu een tuinkantoor en landt het buitenwerken geleidelijk in de kleine organisatie.
De Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 8313-2 ‘Circulaire kantoor- en leeromgeving – Deel 2: Circulair ontwerp’ is gepubliceerd. In dit deel van de NPR 8313-reeks wordt toegelicht hoe je tot een circulair ontwerp kunt komen voor ruimten binnen kantoren en schoolgebouwen. Veel informatie in deze NPR kan ook worden gebruikt voor het inrichten van thuiswerkplekken.
Facility management vormt een belangrijke schakel voor duurzaamheid. Hoe kun je je onderneming en kantoorpand dan verder verduurzamen met het oog op de toekomst? In dit blog deelt HEYDAY een aantal praktische tips.
‘De klimaatcrisis en de huidige energiecrisis - met verdubbelde energieprijzen - maken het urgenter dan ooit dat we de gebouwde omgeving snel(ler) verduurzamen en meer energie besparen. Kom daarom met slim beleid dat aansluit bij de verschillende typen bedrijven en dat ondernemers helpt snel stappen te zetten in de praktijk.’ Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in de aanloop naar het debat over verduurzaming van gebouwen op 6 april as. De ondernemingsorganisaties doen daarin voorstellen om de uitvoering van alle plannen te versnellen.
Dutch Green Building Council heeft samen met Alba Concepts in opdracht van het Transitieteam Circulaire Bouw (RVO.nl) de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam gebruikt om restwaarde en losmaakbaarheid in de praktijk te onderzoeken. Inmiddels wordt dit voorbeeld van circulair bouwen naar een nieuwe locatie in Enschede verhuisd. De casus en de ervaringen en lessons learned over restwaarde en losmaakbaarheid in de praktijk delen de betrokken partijen in het rapport Circular Buildings - Meetmethodiek losmaakbaarheid casestudy Tijdelijke Rechtbank Amsterdam. We lichten hier de aanbevelingen uit.
Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.