Logo
  • Nieuws
  • 16 april 2020

Triodos Bank: een ontmoetingsplek die de ‘nieuwe tijd’ reflecteert

In het interieur van Triodos Bank komen economie, cultuur en natuur samen. Een interieur dat mensen raakt omdat het over de verbinding tussen het mentale, het emotionele en het spirituele gaat. Het project is volgens de intitiatiefnemers bijzonder omdat het mogelijk een glimp aanreikt van de tijd waar we uiteindelijk naar toe aan het bewegen zijn.

Beeld Triodos Bank: een ontmoetingsplek die de ‘nieuwe tijd’ reflecteert

In opdracht van Triodos Bank ontwierp Ex Interiors het interieur van het volledig duurzame en circulaire kantoor op het landgoed De Reehorst te Driebergen-Rijsenburg. Triodos Bank wilde een ontmoetingsgebouw realiseren waar medewerkers, klanten, bezoekers en passanten zich welkom voelen. Een gebouw met een interieur dat de toon zet op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, maar vooral ook dat de verbinding aangaat tussen cultuur, natuur en economie.

Ontmoetingsgebouw

Het Triodos Bank kantoor is ontwikkeld, gebouwd en ingericht om interactie en inspiratie te faciliteren. Zowel de architectuur als het interieur dragen hier aan bij. Binnen de enorme openheid en transparantie in het gebouw, ervaar je een gevoel van veiligheid en geborgenheid middels de invulling van de verschillende functies. De nieuwe werkomgeving is een ‘ontmoetingsgebouw’ waarbij het samenspel met de natuur en de spontane ontmoeting zich als vanzelfsprekend ontvouwt. De begane grond is publiekstoegankelijk met een grote entree/ontvangstruimte, een restaurant en een vergadercentrum dat een diversiteit aan vergaderplekken biedt. De indrukwekkende spiltrap is centraal gelegen en nodigt uit tot beweging in plaats van gebruik te maken van de liften. Op de 1e verdieping bevindt zich de samenwerkvloer met een diversiteit aan werkplekken gericht op de interne ontmoeting van medewerkers van de bank. Er is een duidelijke verdeling in werkplekken tussen de binnen- en buitenring. Daar waar de overlegplekken aan de buitenring geplaatst zijn in nauwe verbinding met buiten, zijn de pantry’s en concentratieplekken aan de binnenring gesitueerd. De overige werkplekken voor de medewerkers van de bank zijn in de drie torens met een adembenemend uitzicht over het landschap. Ook hier is gekozen voor werkplekken georiënteerd op buiten en een functionele zone met o.a. pantry’s, belcellen en concentratiewerkplekken in de binnenring.

Een natuurlijk spel tussen binnen en buiten

Het interieurontwerp is geïnspireerd op de schoonheid van de omringende natuur, de ritmiek van de landschapskamers in het landgoed en de vliegroutes van de vleermuizen. De keuze voor organische vormen, verfijnde materialen en sober kleurgebruik zorgen voor een natuurlijke verstilling bij binnenkomst en versterken het samensmelten van het gebouw met de omgeving. De houten kernen en plafonds geïnspireerd op de vorm van de paddenstoel benadrukken de natuur van buiten en leiden tot een geïntegreerde verfijning in het gebouw. Het vurenhout, bekend om zijn warme uitstraling, is bewerkt met een natuurlijke Sansin waardoor de levensduur zich kan meten met hardhout. Door de natuurvriendelijke samenstelling dringt Sansin door tot diep in de kern van het hout en zorgt het ervoor dat het hout kan blijven ademen. De ronde vormen van het gebouw brachten een extra uitdaging mee op het gebied van akoestiek. Als oplossing is er voor linnenwanden gekozen waardoor niet alleen de akoestiek is verbeterd, maar er tevens een bijzondere tactiliteit aan het interieur is toegevoegd. De verschillende uitgiften en koffiepunten zijn afgewerkt met beton ciré. Beton ciré is een bijzonder sterk materiaal met een pure en warme uitstraling. De donkere aardetint, die refereert naar de kleur van chamotte(klei), legt een sterke verbinding met de omgeving. Voor de houten vloer is gebruik gemaakt van hout geoogst op nabij gelegen landgoederen. Daar waar de houten vloer zich kenmerkt door een levendige uitstraling, vormt ze een mooi contrast met het sobere karakter van de betonnen vloer. Het ontstaan van mogelijke krimpscheuren past bij het algehele beeld van perfectie versus imperfectie.
Het vrijgekomen hout van het landgoed is tevens ingezet voor het vervaardigen van het nieuwe, extra meubilair. Na een proces van hout verzamelen, selecteren en drogen is er een unieke range aan tafels en stoelen ontworpen en heeft het hout zo een tweede leven gekregen. Voor het leer is gekozen voor de huiden van biologische Nederlandse koeien, waarvan niet alleen de herkomst traceerbaar is maar ook verzekerd is dat het looiproces chroom- en aldehyde vrij is. Door materialen te selecteren op hun echtheid is er een extra dimensie aan het gebouw toegevoegd, waarmee een geïntegreerd ontwerp is ontstaan dat bijdraagt aan de rust en sereniteit in het gebouw. De keuze voor zo min mogelijk materialen, resulteert in een maximale beleving van het grotere geheel.

Circulariteit

Duurzaam ontwerpen is dé basis voor een succesvolle leef- en werkomgeving. Essentieel daarin was het vooropstellen van het welzijn van de mens. Als basis voor het circulaire ontwerp is er gebruik gemaakt van het Life Cycle System. Dit speciaal voor Triodos Bank ontwikkelde ‘wiel’ diende als een innovatieve meetlat. Onderwerpen als economie, energie, mobiliteit, historie, water, consumptie, biodiversiteit, materialen, mens, gebruik (het nieuwe werken) en gebouwen zijn als uitgangspunten tijdens het ontwerpproces genomen om de juiste keuzes te kunnen maken in het waarmaken van de gestelde ambities. Een gezonde luchtkwaliteit, daglicht en een aangenaam thermische en akoestisch comfort vormden de basis voor het ontwerp.
Oude beelden werden los gelaten om een circulair ontwerp te realiseren. We hebben onszelf uitgedaagd om op een creatieve manier bestaande producten of materialen te transformeren en te combineren met regionale of gerecyclede grondstoffen om zo een omgeving te creëren waar mensen zich vrij kunnen bewegen en zich geborgen voelen.

Kunst

Ook de toepassing van kunst speelt een essentiële rol in de verbinding tussen binnen en buiten. De kunstwerken van Linda Overzee en Claudy Jongstra weerspiegelen de rijkdom en kwaliteit van natuurlijke materialen die de aarde te bieden heeft en dragen bij aan het creëren van een gezonde werkomgeving voor de medewerkers van Triodos Bank. Beide werken zijn het resultaat van de inzet van oude technieken en ambachten en kenmerken zich door organische vormen, een bijzondere gelaagdheid en de toepassing van natuurlijke materialen. Elk kunstwerk is uitgevoerd in een eigen, uniek kleurpalet. Aanvullend op de kunstwerken zijn er bijpassend tafels en stoelen ontworpen, waardoor het beeld waar je tegenaan loopt in het entreegebied in zijn geheel als kunstobject voelbaar is.

Samenwerking en ‘Gesamtkunstwerk’

Het Triodos Bank kantoor is het voorbeeld van een ‘gesamtkunstwerk’ door een integrale en holistische samenwerking tussen Rau Architecten, Arcadis en Ex Interiors in opdracht van Triodos Bank en EDGE Technologies. Aannemer is J.P. van Eesteren en installateur is Bosman Bedrijven.

Triodos Bank - Interieur HD from Odette Ex on Vimeo.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform