Logo
  • Opinie
  • 17 oktober 2013

Sturen op energieverbruik datacenter zorgt voor pure winstgroei

Groeit het energieverbruik, dan gaat het waarschijnlijk goed met het datacenter. Een hoger energieverbruik duidt op beter gevulde rackspace en op hogere inkomsten - met dank aan sales. Maar een stijgend energieverbruik, leidt één-op-één ook tot hogere kosten, en dat knaagt aan de winst. Verkoop zorgt voor de omzet, maar de datacentermanager zorgt voor de winstmarge door te sturen op energieverbruik.

Een stijgend energieverbruik van het datacenter is weliswaar een gunstige indicatie, maar het is geen doel. Omzet en winst zijn dat wel. Energieverbruik door servers optimaal te benutten, is het productieve, omzetgenererende element van de datacenter-energierekening. Energieverbruik door overbodige servercapaciteit en voor koeling, is het improductieve, winstsouperende element.

Intelligente PDU´s vormen een bescheiden, winstverhogende vervangingsinvestering:

  • Servergebruik kan soms dubbel zo efficiënt, door redundante servers pas op afstand in te schakelen als ze écht nodig zijn, via de geschakelde uitgang van de iPDU. Dat draagt er direct aan bij dat de gegenereerde omzet ook een verbeterde winst oplevert.
  • Het gebruik van componenten met een hogere bedrijfstemperatuur, zoals servers en de iPDU (in de hot aisle de ´warme gang´ van het datacentre) zorgt dat er minder gekoeld hoeft te worden en ook dat bespaart enorm op de energierekening.
  • Verbetering van de technische prestatie door het op afstand bewaken van het stroomverbruik op de verschillende uitgangen, is in dit kader een prettige bijvangst.
  • Door de dimensionering van de iPDU, kan energie worden bespaard doordat er minder warmte wordt uitgestoten.

Direct beschikbare servercapaciteit

Winstmaximalisering betekent dat er efficiënt met servercapaciteit moet worden omgegaan. Redundant uitgevoerde servers verbruiken vaak onnodig veel energie, en dat kost marge. Het mes snijdt aan twee kanten. Teveel direct beschikbare servercapaciteit, betekent onnodig energieverbruik en warmteproductie. Teveel warmte zorgt voor onnodig veel koelingsenergie en -kosten voor het datacenter. Bezuinigen op energieverbruik door servers, betaalt zich dus tweeledig terug.

Lekker warm

Behalve verspilling door onnodig energieverbruik door servers mag de thermostaat in het datacenter ook wel een graadje hoger: hoe beter componenten bestand zijn tegen warmte, hoe minder er gekoeld hoeft te worden. Eén graad meer levert minstens vier procent energiebesparing op. Het laatste advies van de Ashrae, de American Society of Heating, Refrigeration, and Air-Conditioning Engineers, is om de temperatuur in het datacenter te laten stijgen. Pure winst.

Managementtool

Het energieverbruik van een datacenter is een machtig managementtool, weten gebruikers van intelligente Power Distribution Units (iPDU´s). iPDU bieden continue verbruiksmeting; voorkomen overbelasting; verdelen de voeding en belasting evenwichtig; en optimaliseren het energieverbruik. Sommige maken het ook mogelijk het verbruik van de afzonderlijke uitgangen van de iPDU´s te volgen; die op afstand uit en aan te schakelen; en de spanning en het energieverbruik per uitgang te meten. De nieuwste generatie iPDU´s, kan in hogere temperaturen functioneren – tot wel 60 graden Celsius - en dat maakt het mogelijk de temperatuur van de koeling flink te laten stijgen.

iPDU van de vierde generatie

Het verhogen van de winst, heeft ook een directe relatie tot de manier waarop de iPDU is opgebouwd. Daarbij kan de dimensionering van verschillende onderdelen en materialen voor een groot verschil in energieverlies zorgen. De vierde generatie PDU´s die Enlogic heeft ontwikkeld is zo samengesteld dat die zo min mogelijk warmte creëert en dus minder energie verliest.
Sommige leveranciers kiezen voor bi-stabiele relais voor het aan- en uitschakelen van uitgangen. Deze gebruiken geen energie, maar kunnen hun instelling vergeten na een power cycle. Leveranciers als Enlogic kiezen voor de nieuwste mono-stabiele relais die minimaal stroom verbruiken. Voordeel is dat na een spanningsonderbreking een betrouwbare beginstand van de PDU wordt gewaarborgd.

Winst op alle fronten

Datacenterbeheerders zijn vaak gericht op de beschikbaarheid van systemen vanwege hun doelstellingen die zijn vertaald naar het niveau van dienstverlening en afgesproken prestatie-indicatoren (sla´s en kpi´s). Het algemene en financiële management zou aan die technische prestatie het energieverbruik moeten toevoegen. iPDU´s zijn dan het geëigende gereedschap om op alle fronten winst te boeken: technische prestatie, duurzaamheid en energiekosten.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform