Logo
  • Nieuws
  • 4 april 2018
  • Bron: Engie

Start nu met energiebesparing in 5 stappen

De maatregel die zeker 100.000 bedrijven en instellingen per direct verplicht om energiebesparende maatregelen te rapporteren, heeft grote impact op de verduurzamingsplannen van bedrijven. Welke stappen kunt u zetten om eenvoudig energie te besparen?

Beeld Start nu met energiebesparing in 5 stappen

"Naast bedrijven die al langer bezig zijn met duurzaamheid is er ook een hele grote groep voor wie energie besparen nog geen gesneden koek is," aldus Sven Arensman, Energy Consultant bij ENGIE. "Veel bedrijven willen wel verduurzamen, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen. Wat veel ondernemers niet weten, is dat zij met relatief eenvoudige maatregelen – dus zonder grote investeringen – al tot 20% energie kunnen besparen.”

5 tips om te starten met energie besparen:

1. Begin!
Gebruik bijvoorbeeld de Erkende Maatregelen-lijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor uw sector als checklist: welke maatregelen zijn al genomen en wat kunt u nog meer doen om aan wet- en regelgeving te voldoen?

2. Creëer inzicht in uw huidige energiegebruik
Hét vertrekpunt voor het besparen van energie is energiemonitoring. Immers: meten is weten. RVO heeft een handig stappenplan met aandachtspunten wanneer u overweegt een energieregistratie en -beheersysteem (EBS) op te zetten.

3. Schakel deskundige hulp in
Voor de meeste bedrijven is energie besparen geen corebusiness. Een energieadviseur of technisch adviseur kan helpen bij het maken van de juiste energiebesparende keuzes. Een energiescan legt concrete besparingskansen voor uw bedrijf bloot. Ook kunnen deze partijen helpen met het opzetten van een meterplan ten behoeve van een (verplicht) energie registratie- en beheersysteem (EBS), het borgen van de geldende wet- en regelgeving, subsidieaanvragen en interessante fiscale regelingen. Klaar voor de volgende stap? Met een energiezorgsysteem of energiemanagementsysteem (EMS) kunt u binnen de hele organisatie 24/7 het energiegebruik sturen.

4. Ga aan de slag met laaghangend fruit
Begint uw bedrijf net met energie besparen? Dan kunt u direct zo’n 15 à 20% op uw energie(kosten) besparen door alleen al uw klimaatinstallaties en gebouwbeheersysteem beter af te stellen. Denk aan het toepassen van nachtverlaging op installaties, het aanpassen van kloktijden en het verlagen van stooklijnen van de klimaatinstallaties. Met een nachtinspectie kunt u controleren of alle installaties die uitgeschakeld zouden moeten zijn, ook echt uit staan. Ook zijn er slimme systemen beschikbaar waarmee u op basis van uurdata afwijkingen in het energiegebruik kunt detecteren (denk aan tegelijkertijd koelen en verwarmen).

5. Blijf aandacht besteden aan energiebeheer
Energie besparen kan dus snel, maar echt verduurzamen vraagt om een lange termijnfocus. Want alleen door continu aandacht te hebben voor energiebeheer, wordt energie besparen een standaard onderdeel van de bedrijfsvoering met een blijvend positief effect. Ga dus slim om met geplande investeringen in installaties en/of gebouwen. En investeer budget dat vrijkomt door de eerste besparingen bij voorkeur in nieuwe, langetermijnmaatregelen.

De wereld van energie verandert. ENGIE is een wereldspeler die voorop loopt en dankzij innovatieve en duurzame energieoplossingen, de energietransitie ook echt waarmaakt. Wij geven richting aan deze verandering en helpen klanten (bedrijven, instellingen en consumenten) om de stap van een fossiele naar een 100% duurzame energiehuishouding, zo snel en zo kostenefficiënt mogelijk te maken.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform