Logo
  • Opinie
  • 21 februari 2022

Slimmer en duurzamer reizen? Dit zijn de mogelijkheden

Het vergoeden van de kilometers vanaf een bepaalde afstand, met de gebruikelijke negentien cent, is niet meer van deze tijd. Zeker voor bedrijven die flink stappen willen zetten op het gebied van duurzaamheid, wordt er steeds meer van HR en FM gevraagd om te helpen hier invulling aan te geven. Maar waar begin je dan?

Als het gaat om verduurzamen, dan kan er uitgegaan worden van drie sporen: groener, schoner en slimmer.

Slimmer

Inzetten op slimmere mobiliteit, kan door faciliteren van het thuiswerken. Dus denk aan een goede bruto/netto regeling voor zaken als bureaus en stoelen of stel die ter beschikking. Maar ook het anders plannen van vergaderingen zodat mensen minder hoeven reizen omdat de vergaderingen bijvoorbeeld allemaal op dezelfde dag op dezelfde locatie zijn, die niet per se de kantoorlocatie hoeft te zijn. En natuurlijk zorgen voor goede infrastructuur om digitaal te kunnen vergaderen.

Groener

Hierbij komt het stimuleren van groene vervoersmiddelen om de hoek kijken. En denk niet meteen aan de elektrische auto, maar eerst en vooral aan de fiets en het ov. Medewerkers die op de fiets komen, mogen best al vanaf 0 kilometer een reiskostenvergoeding ontvangen en het ov kan gewoon volledig vergoed wordt. Natuurlijk hoort het elektrificeren van het wagenpark hier bij, maar geef de mensen met een leaseauto ook een NS businesscard en bespaar dus op de leasekosten met een lager jaarkilometrage.

Schoner

Er zullen nu nog mensen zijn voor wie dit allemaal geen optie is. Of die in ieder geval tijdens de vakantie een diesel met trekhaak nodig hebben. Dan is het van belang om vooral te kiezen voor nieuwe, schone (en zuinige) auto’s en mogelijk te kijken naar of er nog gecompenseerd kan worden.

Voorbeeld

Er zijn natuurlijk bedrijven genoeg die hier al mee bezig zijn. Binnenkort vertelt Techdata uit Bodegraven in de podcast Dè Mobiliteitsprofessionals over hoe zij dit regelen: met een vouwfiets voor iedereen die met het ov komt, met een reiskostenvergoeding die significant beter is voor mensen die met de fiets of lopend komen en de mogelijkheid om korting te krijgen op een elektrische auto die via private lease gereden wordt.

Zelf aan de slag en toch nog niet zo’n goed beeld van wat er precies voor jullie mogelijk is? Dan is het mogelijk om een scan te laten doen die snel overzicht geeft in welke tactieken er voor jullie geschikt zijn op het gebied van groener, schoner en slimmer rijden en reizen. Vul hier de vragen van de scan in.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform