Logo
  • Opinie
  • 18 februari 2021

Routekaart naar Paris Proof

Royal HaskoningDHV renoveert het voormalige Faculteitsgebouw voor de Mijnbouw op de TUDelft campus tot Paris Proof. Dat betekent dat het monumentale pand met een energiegebruik van meer dan 400 kWh/m² vloeroppervlak verregaand energiezuinig wordt gemaakt. Dat is in Nederland nog niet eerder gebeurd!

Na de renovatie gaan er 800 werknemers werken. Royal HaskoningDHV is de uitdaging aangegaan, als eerste een monumentaal gebouw als dit in Nederland Paris Proof te maken. Het is daarover in gesprek met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE), de Adviesdienst Omgevingskwaliteit (AOK) van de Gemeente Delft (voorheen de Welstandscommissie).

Industrieel erfgoed transformeren voorbij Paris Proof

In Groningen is recent een bedrijfshal in gebruik genomen als kantoor voor ondermeer Royal HaskoningDHV. De Stek aan de Euvelgunnerweg is tijdens de transformatie tot bedrijfsverzamelgebouw verregaand energiezuinig gemaakt tot Nul-op-de-Meter.

In Amsterdam is enkele jaren geleden het voormalig postsorteercentrum aan de Contactweg, later in gebruik als autogarage, getransformeerd naar kantoorgebouw voor Royal HaskoningDHV. Tijdens deze transformatie, die circulair is uitgevoerd, is de gebouwschil verregaand energiezuinig gemaakt. Dit jaar is het dak volgelegd met PV-panelen, waardoor het sinds kort Nul-op-de-Meter is.

Wereldwijde kantorennetwerk verduurzamen naar Paris Proof 2035

In 2035 zal Royal HaskoningDHV het energieverbruik van haar 75 kantoren over de hele wereld met tweederde hebben verminderd ten opzichte van nu, terwijl de enige energie die dan wordt gebruikt uit hernieuwbare bronnen zal komen. Met deze belofte sluit het bedrijf aan bij een groeiende groep organisaties die zich inzetten voor het initiatief Paris Proof van de Dutch Green Building Council voor een duurzame gebouwde omgeving. Eerst worden de kantoren in Nederland aangepakt, waarvan de voornoemde al zijn gerealiseerd of waaraan al wordt gewerkt. Vervolgens verlegt het bureau haar focus naar landen met een groot kantorennetwerk, zoals het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

“It’s obvious that as an organisation, we should become associated with the Paris Proof initiative.
It's an extra stimulus and builds on our sustainable ambitions, which are based on our mission Enhancing Society Together and the UN Sustainable Development Goals.
There is a need for concrete steps to help minimize damage to the climate.
Our aim is to quickly bring our energy consumption into balance with what the earth can handle in terms of carbon emission,”
Erik Oostwegel, CEO

Zie de belofte van Erik Oostwegel, toegelicht tijdens een interview bij de opening van een webinar van DGBC op 8 december 2020, en het persbericht.

Hernieuwbaar energiepotentieel 2050 fundament Paris Proof rantsoen

Tijdens het webinar lichtten Geert Filippini en Christiaan Hoetz toe hoe Royal HaskoningDHV het hernieuwbaar energie potentieel 2050 voor Nederland heeft berekend. Daarmee kan DGBC her Paris Proof rantsoen voor gebouwen bepalen.

Routekaart naar Paris Proof

Om de maatregelen ter verduurzaming (energiebesparing en energietransitie) in een optimale samenloop te plannen met eventueel gepland onderhoud (MJOP), meerjaren investeringsplan (MIT) en lange termijn huisvestingsplan (LTHP), is het handig te beschikken over een routekaart. Royal HaskoningDVH heeft daarvoor een dyamische routekaart energietransitie gebouwen ontwikkeld.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform