Logo
  • Nieuws
  • 2 november 2017

Rijksoverheid gaat 100.000 werkplekken circulair maken

De Rijksoverheid gaat de stoelen, tafels en kasten van zo'n 100.000 werkplekken circulair laten inrichten. Het gaat daarbij om de ministeries (FM Haaglanden), Dienst Justitiële Inrichtingen en het Openbaar Ministerie. Ook andere overheidsinstanties gaan dit doen, waaronder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Onderwijsraad, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Raad voor de Kinderbescherming.

Beeld Rijksoverheid gaat 100.000 werkplekken circulair maken

Het aanbestedingscontract bestaat voor een groot deel uit diensten in plaats van producten. De focus komt daarbij te liggen op het revitaliseren en hergebruiken van kantoormeubilair. De aanbesteding hiervoor verliep overigens niet zonder slag of stoot. De gunning ging naar Rohde & Grahl en Gispen, maar deze werd aangevochten door Drentea Kantoormeubelen.

Volgens laatstgenoemde zou er een fout zijn gemaakt bij het opstellen van de eisen voor het gebruik van duurzaam hout. De partijen waarmee het Rijk in zee gaat waren ten tijde van de aanbesteding niet gecertificeerd voor duurzaam hout. In een kort geding aangespannen door Drentea besliste de rechter vorige week echter dat de Rijksoverheid geen fout heeft gemaakt in het aanbestedingsproces.

Circulaire impact op werkvloer

Naast de levering van nieuw duurzaam ontworpen en geproduceerd kantoormeubilair gaat het om hergebruik van bestaande producten, materialen en componenten. Ook wordt ernaar gestreefd om de levensduur van bestaand kantoormeubilair te verlengen en bestaand meubilair om te bouwen voor nieuwe functies (oude kasten worden bijvoorbeeld lockers). Daarnaast speelt social return een belangrijke rol in de aanbesteding. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt nemen straks een deel van de services op zich.

Tijdens Tomorrow@work op 16 november gaat Erick Wuestman, voorzitter van de Stichting Circulaire Economie, in op de impact van de circulaire economie op de werkvloer.

Producttips