Logo
  • Nieuws
  • 14 december 2020
  • Bron: Green Deal Circulair Inkopen (GDCI)

Prorail: ketensamenwerking voor duurzame werkomgeving

De ambitie van de afdeling Human Facility Management van ProRail is groot: een volledig econeutrale bedrijfsvoering in 2027. Stephanie Steffers, Senior Tendermanager bij Procurement: “We zoeken geen leverancier voor een detailoplossing, maar een samenwerkingspartner voor de gehele werkomgeving. We willen verrast worden.”

Beeld Prorail: ketensamenwerking voor duurzame werkomgeving

Toen de huidige contracten van meubels afliepen was het voor ProRail het perfecte moment om de totale werkomgeving onder de loep te nemen. Ze wilden daarbij een werkomgeving die 'volledig ademt, die mensen binnen en buiten de organisatie inspireert en activeert' aldus Stephanie. Of zo'n brede vraag echter gedragen kon worden door de markt moesten ze eerst uitzoeken. 

Startpunt was het formuleren van de ambitie en het scherp krijgen van de wensen zo vertelt Stephanie in het magazine van GDCI. Vervolgens hebben ze dit vertaald naar drie pijlers die samen het uitgangspunt vormen:

  • Identiteit en plezier: de werkomgeving moet inspirerend en aantrekkelijk zijn en op esthetisch vlak het ProRail DNA uitstralen
  • Functionaliteit: een werkomgeving die werkt, niet alleen op ergonomisch vlak maar ook passend bij de interactieve samenwerkingscultuur   
  • Duurzaamheid: het gebruik van producten, materialen en grondstoffen die blijvend inzetbaar zijn en hun waarde behouden.

Vanwege corona is de scope van de opdracht wat aangepast. Stephanie: "We bewegen nu richting hybride werken en meer thuiswerken, daardoor zijn er bijvoorbeeld minder werkplekken die gerevitaliseerd hoeven te worden. Er wordt eerst gekeken wat er nog bruikbaar is, wat er eventueel gerevitaliseerd moet worden en wat er extern hergebruikt kan worden. De laatste stap is het inkopen van nieuwe producten die volledig circulair moeten zijn. Het is dus een langlopend proces, wat de aanbesteding veel abstracter maakt dan leveranciers normaal gesproken gewend zijn.”

Samenwerking in de keten

Om een samenwerkingspartner te vinden die de bewaker is van het hele concept hebben ze eerst een marktconsultatie georganiseerd. Daar kwamen de huidige trends en ontwikkelingen aan bod, hoe het inkoopproces in zijn werk gaat en of de markt de ambitie enigszins haalbaar vond. Stephanie: “Gelukkig was de opkomst erg goed en gaf het merendeel van de partijen aan dat de ambitie en de scope niet te complex is. Het was echt een dialoog waarbij alle partijen veel van elkaar geleerd hebben. Het werd wel duidelijk dat onze integrale vraag nogal ongebruikelijk is; het vraagt om een hele andere benadering en nieuwe samenwerkingen tussen grote en kleine partijen.”

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform