Logo
  • Nieuws
  • 20 november 2019
  • Bron: PIANOo

Praktijkvoorbeeld social return: Opdrachtnemers creatief aan zet bij invulling

Social return is een belangrijk onderdeel van het inkoopbeleid van de gemeente Utrecht. Sinds 2015 gebruikt de gemeente hierbij het ‘bouwblokkenmodel’. Hiermee kunnen opdrachtnemers op creatieve wijze zelf de samenstelling van social return invulling geven. Utrecht stimuleert hen om daarbij rekening te houden met de maatschappelijke uitdagingen in de gemeente. ‘Onze adviseurs kunnen nu sneller en gerichter advies geven’.

Beeld Praktijkvoorbeeld social return: Opdrachtnemers creatief aan zet bij invulling

De gemeente Utrecht wil bedrijven meer betrekken bij de uitdagingen van de lokale samenleving. Daarom voerde zij het bouwblokkenmodel in voor social return bij aanbestedingen. Met dit model kunnen opdrachtnemers makkelijk zelf de inhoud van social return samenstellen. Zo organiseerde advocatenkantoor Van Benthem & Keulen een sociale kerstmarkt met producten gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De uitdaging: verbinding maken

‘Door social return op te nemen bij aanbestedingen vragen we onze opdrachtnemers een bijdrage te leveren aan het bieden van kansen aan werkzoekenden. Kwétsbare werkzoekenden, om specifiek te zijn.’ Aan het woord is Reny Haagsma, adviseur Social Return bij gemeente Utrecht. ‘Dit kan bijvoorbeeld door het bieden van banen, stage- en leerwerkplekken en het bieden van ondersteuning gericht op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden. Maar ook door het kopen van producten en diensten die door de social return-doelgroep zijn gemaakt.’ Samen met twee collega’s adviseert Haagsma opdrachtnemers bij hun invulling van social return.

De oplossing is maatwerk

Bij aanbestedingen met een waarde van 100.000 euro of hoger vraagt de gemeente social return uit. ‘Hierbij maken we in Utrecht gebruik van het bouwblokkenmodel  ’, vertelt Haagsma. ‘Dit model bestaat uit dertien bouwblokken die voornamelijk betrekking hebben op personen uit de doelgroep. Elk bouwblok heeft zijn eigen inspanningswaarde. Deze waarde wordt bepaald door verschillende factoren. Zoals de afstand van de doelgroep tot de arbeidsmarkt en de inspanning die de opdrachtnemer levert om kansen voor hen te creëren.

Volledig praktijkvoorbeeld

Opdrachtnemers creatief aan zet bij invulling van social return

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform