Logo
  • Nieuws
  • 1 maart 2022
  • Bron: Dutch Green Building Council (DGBC)

Pilot Dashboard Duurzaamheidsprestaties geeft goed inzicht

Green Business Club (GBC) Nederland ontwikkelde het dashboard Duurzaamheidsprestaties in opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, en geeft inzicht in hoe participanten van verschillende lokale GBC’s scoren op het gebied van afval, mobiliteit en energie. Zo ook Vrumona, participant van GBC Bunnik. Martine Kruiswijk, duurzaamheidsmanager bij Vrumona: ‘Het verzamelen van alle data was best een zoektocht. Ik heb direct een handleiding geschreven voor de volgende keer.’

Beeld Pilot Dashboard Duurzaamheidsprestaties geeft goed inzicht

Voor het thema Energie werkte GBC Nederland samen met de Dutch Green Building Council. Om Paris Proof te zijn moeten bedrijven uitkomen op een verbruik van niet meer dan 70 kWh per m2. De 20 bedrijven gevestigd in Amsterdam Zuidas hebben nog wel even te gaan, ze zitten momenteel op een verbruik van 158 kWh per m2. Wel positief is dat de gebruikte stroom 100% groen is. Van ruim 9.000 leaseauto’s waren er in 2020 ongeveer 1.500 elektrisch, waarbij GBC Rotterdam Centrum het percentueel het beste doen: 38% van de vloot is daar elektrisch. Dit en meer is af te lezen met het dashboard van Green Business Club (GBC) zo meldt de DGBC.

Data aangeleverd

Aan 100 participanten - van onderwijsinstellingen tot universiteiten, van kantoren tot maakindustrie -  is gevraagd of zij data wilden aanleverden over 2019 en 2020. Zo’n 40 bedrijven vanuit zes lokale GBC’s gaven hier gehoor aan. Zo ook Vrumona, participant van GBC Bunnik. Martine Kruiswijk, duurzaamheidsmanager bij Vrumona: “Het verzamelen van alle data was best een zoektocht. Wie weet wat? Ik heb direct een handleiding geschreven voor de volgende keer. Zo gaat het invullen steeds sneller en weten ook anderen de gegevens te vinden.”

Multitenant

Ook bedrijfsverzamelgebouw ITO in Zuidas heeft data aangeleverd. Een flinke uitdaging aldus de DGBC aangezien ze afhankelijk zijn van de bereidwilligheid van beheerders om data te delen. Voor de ITO toren in Zuidas hebben huurders Accenture en Houthoff én eigenaar UNION Investment moeite gedaan. Daardoor is er data voor de gehele toren, de huurders hebben geen inzicht in hun individuele gebruik. Bij vastgoedeigenaar NSI hebben huurders wel real time inzage in bijvoorbeeld het energieverbruik. In de nabije toekomst realiseert UNION Investment dit ook voor huurders in een aantal van hun gebouwen zo meldt de DGBC.

Benchmark

Binnenkort wordt data opgevraagd over 2021. Nu het dashboard live is, zullen naar verwachting meer participanten data aanleveren. Zo doen onder andere de participanten van GBC Sloterdijk, dit jaar opgericht, alvast mee. Ook andere collectieven buiten het netwerk van GBC zijn uitgenodigd.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform