Logo
  • Nieuws
  • 17 juni 2020
  • Bron: Duurzaambedrijfsleven

Onderzoek: '25 procent medewerkers heeft grotere duurzame ambities dan werkgever'

Nederlandse ondernemingen hebben grote ambities als het gaat om duurzaamheid. Maar de prioriteiten zijn niet altijd duidelijk, net zoals de interne afstemming met medewerkers. Dit is een van de uitkomsten van een doorlopend nationaal onderzoek van de Erasmus Universiteit, Rotterdam School of Management en DuurzaamBedrijfsleven.

Beeld Onderzoek: '25 procent medewerkers heeft grotere duurzame ambities dan werkgever'

Sinds de lancering eind 2019 vulden meer dan 500 professionals en ondernemers de Better Business Scan in. De scan geeft de gebruikers direct inzicht in waar zij op het gebied van verduurzaming staan, en tips om obstakels te overwinnen. De verzamelde gegevens geven tegelijkertijd een helder beeld van de staat van het Nederlandse bedrijfsleven in de transitie naar een duurzame economie. 

De eerste resultaten (het is nog steeds mogelijk om de Better Business Scan in te vullen) laten zien dat 95 procent van de werknemers en ondernemers, die de scan op DuurzaamBedrijfsleven invulden, vooral veel kansen zien in duurzaamheid. Opvallend is echter dat mannen minder optimistisch zijn dan vrouwen; zij zien vaker dat er ook bedreigingen zijn op duurzaamheidsgebied.

Belangrijke duurzaamheidsthema’s volgens medewerkers

  1. Ecologisch
  2. Sociaal
  3. Economisch

Jongeren vinden ecologisch belangrijker, oudere managers vinden economisch belangrijker.

Liggen ondernemingen en medewerkers op een lijn?

  • 25 procent medewerkers heeft hogere ambities dan werkgever
  • 13 procent medewerkers heeft gelijke ambities als werkgever
  • 3 procent medewerkers heeft lagere ambities dan werkgever

Duurzaamheid als kans

Inzicht in de motivaties van werknemers en ondernemingen als geheel helpt ook om beter te begrijpen hoe verandermechanismes werken of kunnen werken. Daarom wordt bij de Better Business Scan gekeken hoe werknemers en ondernemers in Nederland aankijken tegen duurzaamheid. Is het een kans of een bedreiging? Wie is er verantwoordelijk: de overheid, bedrijven of consumenten? En worden ecologische, sociale en economische duurzaamheid even belangrijk bevonden? Al deze factoren beïnvloeden de haalbaarheid van een duurzaamheidstransitie. Lees meer over de uitkomsten in de longread op Duurzaambedrijfsleven.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform