Logo
  • Nieuws
  • 25 mei 2021
  • Bron: stichting Schooldakrevolutie

Kwart scholen heeft zonnepanelen

Bijna 770.000 leerlingen krijgen onderwijs op en over zonne-energie. Op dit moment wekt 25% van alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs duurzame energie op. Op 2.246 scholen liggen 307.044 zonnepanelen, die samen goed zijn voor een uit-stootreductie van 48.000 ton CO2 per jaar zo meldt Stichting Schooldakrevolutie.

Beeld Kwart scholen heeft zonnepanelen

Deze mijlpaal is bereikt mede dankzij de inspanningen van allerlei voorlopers: scholieren, schoolbesturen, gemeenten, energiecoöperaties en installateurs. Stichting Schooldakrevolu-tie, ondersteund door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, houdt het aantal scholen met zonnedaken nauwgezet bij vanwege haar missie om alle schooldaken in ons land in 2030 te voorzien van zonnestroom. Daarom biedt de stichting scholen ook de hel-pende hand. Directieteam Niels van der Sandt en Judith Veraart heeft haast met de revolutie: “Elke zonnedak telt. Nederland heeft nog 8,5 jaar om de lege schooldaken vol te leggen met zonnepanelen. Elke school die dat wil kan kosteloos advies en praktische hulp krijgen van onze schooldakcoaches.”

Verduurzaming is ook een prioriteit

Op dit moment zijn er nog geschikte 5.914 scholen met ruimte voor nog eens 1.630.633 panelen op het dak, die samen zo’n 296.000 ton CO2 uitstoot per jaar zouden besparen. Veel scholen vinden duurzaamheid zeer belangrijk, maar komen daar naast de onderwijstaken niet meteen aan toe. Judith Veraart: “Verduurzaming is ook een prioriteit. Daarom neemt Schooldakrevolutie de scholen werk uit handen, van onder andere de rendementsberekeningen en samenwerking met de gemeente, tot advies over verzekeringen, financiering en het koppelen aan marktpartijen.”

1.000 zonnepanelen in Bergen op Zoom

In mei krijgt scholengemeenschap ’t Rijks in Bergen op Zoom een installatie van duizend zon-nepanelen geleverd met de hulp van Schooldakrevolutie. Bij de oplevering geeft de school een zonnig feestje met alle leerlingen om het nieuwe zonnedak te vieren. Het zonnedak ont-stond in 2020 door de scholierenactie ‘Hey School, Zeg Ja’. De scholengemeenschap heeft voor de nieuwe installatie een lening kunnen afsluiten via de Scholen Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform