Logo
  • Nieuws
  • 2 mei 2022
  • Bron: DGBC

Koplopers Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) en circulariteit als gids voor circulaire doelen 2030

In de Integrale Circulaire Economie Rapportage (ICER) is geadviseerd om de doelstellingen richting 2030 specifieker en concreter te maken. Dutch Green Building Council (DGBC) onderzocht hiervoor 'koplopers' in utiliteitsbouw op Milieu Prestatie Gebouwen en circulariteit en bracht een rapport uit.

Beeld Koplopers Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) en circulariteit als gids voor circulaire doelen 2030

Een efficiënt ontwerp en bouwproducten met lage milieukosten kunnen de MPG verlagen. Maar om tot een zeer lage MPG te komen volstaat deze aanpak niet meer aldus de Dutch Green Building Council. Hiervoor zijn innovatieve ontwerpoplossingen en gebouwconcepten noodzakelijk, zoals industrieel bouwen, adaptief bouwen en de toepassing van circulaire principes. Het gaat dan om circulaire principes zoals de toepassing van hergebruikte of hernieuwbare materialen, losmaakbaarheid of demontabel bouwen.

De onderzochte ‘koplopers’ laten zien waar de potentie zit, maar tonen de uitdagingen voor 2030. De belangrijkste uitdagingen zijn het verlagen van de milieu-impact van de gebouwen en het goed kunnen waarderen van innovatieve ontwerpoplossingen. Tijdens het onderzoek is ook de relatie tussen circulariteit (MPG) en Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) als belangrijk aandachtspunt naar voren gekomen. De integrale benadering van MPG en BENG is noodzakelijk bij ambitieuzere doelen.

Meer informatie en rapport downloaden

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform