Logo
  • Nieuws
  • 2 november 2021
  • Bron: De Groene Grachten

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) gaat van gas af

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), een rijksmonument uit 1926, gaat van het aardgas af. Daarmee is het KIT het grootste rijksmonument van Amsterdam dat de gaskraan dichtdraait. Het KIT gaat gebruik maken van ondergrondse warmte-koude opslag om het historische gebouw te verwarmen. Ook het hotelgebouw op de campus van het KIT gaat van het gas af.

Beeld Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) gaat van gas af

Aanleiding voor KIT’s overstap naar aardgasvrije verwarming is de renovatie van het hotel van het KIT op het terrein. Het hotelgebouw wordt van binnen en buiten grondig gerenoveerd – waaronder de centrale verwarmingsinstallatie, die ook het monumentale hoofdgebouw van warmte voorziet. Met de renovatie wordt het Tropen Hotel een van de duurzaamste hotels in Amsterdam. Het gerenoveerde hotel gaat naar verwachting open in juni 2023. “Het Tropen Hotel wordt een schitterend gebouw dat tot in de details past bij onze prachtige campus aan het Oosterpark, onze ideële missie om bij te dragen aan een duurzame wereld, en de ontwikkeling van het KIT als dé hotspot voor duurzaamheid in Amsterdam” zegt Mark Schneiders, CEO van het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

Duurzaam monument en onze samenwerking

Het plan om het monumentale KIT-gebouw te verduurzamen is een uitdaging. Met een vloeroppervlakte van 33.000  m2 (ca 5 voetbalvelden) is het Koninklijk Instituut voor de Tropen het grootste rijksmonument van Amsterdam, en het eerste van deze omvang dat van het gas afgaat. Met veel plezier en trots werkt De Groene Grachten sinds 2014 met het KIT samen aan deze uitdaging. Dit startte met een “duurzame exploitatie”, en daarin hielpen we om duurzame organisaties aan te trekken om zich te huisvesten in het gebouw, inmiddels omgedoopt tot SDG House. We begeleidden de verbouwing van de eerste vleugel van het KIT. Daarnaast brachten we de energieverliezen in kaart voor het gebouw en vertaalden dit in concrete stappen om de komende jaren te zetten. Het KIT startte al snel met de uitvoering van quickwins, zoals de overstap op ledverlichting in het hele gebouw. De pantry’s en toiletten zijn naar aanleiding van onze analyses afgekoppeld van het warmwatersysteem, met aanzienlijke gasbesparingen als gevolg. Ook is gekeken naar de slimme aansturing van diverse systemen en de aanschaf van inductiekookplaten in de keukens van KIT’s hospitality bedrijf. 

Lees hier verder

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform