Komt mijn energielevering in gevaar?
Het antwoord is kortweg: nee. GTS – voorheen Gasunie – is verantwoordelijk voor de levering van gas in ons land. Als 100 procent eigenaar van GTS is dit dus de Nederlandse overheid. Iets vergelijkbaars geldt ook voor de levering van elektriciteit, waarvoor staatsbedrijf Tennet zorg draagt. In beide gevallen geldt een wettelijke verplichting tot levering.
Nu draai ik zelf al heel wat jaren mee op de energiemarkt, dus ben ik bekend met de hele voorgeschiedenis rondom liberalisering en de verplichte splitsing van levering en transport. Dit geldt natuurlijk niet voor het merendeel van de consumenten en zakelijke afnemers. Zij kunnen inmiddels door de bomen het bos niet meer zien.
Ik zou dan ook willen pleiten voor meer transparantie op dit gebied. En om nog even terug te komen op de pijpleidingen die door de Oekraïne lopen: het transport van Russisch gas door Oekraïne gebeurt op basis van een zakelijke overeenkomst tussen Rusland en Oekraïne, waarbij Oekraïne wordt betaald voor de dienst die ze leveren. Een bron van inkomsten dus. Er zijn overigens genoeg alternatieve leidingen, bijvoorbeeld via de Oostzee en via de Zuid-Europese route. Bovendien beschikken we in Nederland over meer dan voldoende reservevoorraden.
Tot slot zou ik nog de mythe willen ontkrachten dat energie-inkoop en levering in één hand zijn. U kunt uw energie inkopen waar u maar wilt, dat heeft geen enkele invloed op de leveringszekerheid. Dit laatste is namelijk altijd gegarandeerd, van overheidswege.