Logo
  • Opinie
  • 7 april 2014

Komt mijn energielevering in gevaar?

Ik kan mij voorstellen dat u zich dit de laatste tijd wel eens heeft afgevraagd. Gaat de gaskraan naar Oekraïne dicht? Staat de levering van gas uit Rusland onder druk? Er gaat geen dag voorbij of u leest hierover wilde speculaties in de media. Maar komt uw gas- dan wel energielevering ook daadwerkelijk in gevaar?

Het antwoord is kortweg: nee. GTS – voorheen Gasunie – is verantwoordelijk voor de levering van gas in ons land. Als 100 procent eigenaar van GTS is dit dus de Nederlandse overheid. Iets vergelijkbaars geldt ook voor de levering van elektriciteit, waarvoor staatsbedrijf Tennet zorg draagt. In beide gevallen geldt een wettelijke verplichting tot levering.

Nu draai ik zelf al heel wat jaren mee op de energiemarkt, dus ben ik bekend met de hele voorgeschiedenis rondom liberalisering en de verplichte splitsing van levering en transport. Dit geldt natuurlijk niet voor het merendeel van de consumenten en zakelijke afnemers. Zij kunnen inmiddels door de bomen het bos niet meer zien.

Ik zou dan ook willen pleiten voor meer transparantie op dit gebied. En om nog even terug te komen op de pijpleidingen die door de Oekraïne lopen: het transport van Russisch gas door Oekraïne gebeurt op basis van een zakelijke overeenkomst tussen Rusland en Oekraïne, waarbij Oekraïne wordt betaald voor de dienst die ze leveren. Een bron van inkomsten dus.  Er zijn overigens genoeg alternatieve leidingen, bijvoorbeeld via de Oostzee en via de Zuid-Europese  route. Bovendien beschikken we in Nederland over meer dan voldoende reservevoorraden.

Tot slot zou ik nog de mythe willen ontkrachten dat energie-inkoop en levering in één hand zijn. U kunt uw energie inkopen waar u maar wilt, dat heeft geen enkele invloed op de leveringszekerheid. Dit laatste is namelijk altijd gegarandeerd, van overheidswege.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform