Logo
  • Opinie
  • 16 december 2019

FM in 2019? Duurzaamheid!

Wat was 2019 voor een jaar? Ik denk dat vriend en vijand het er wel over eens zijn dat dit jaar in het teken heeft gestaan van duurzaamheid, het klimaat, de stikstofnorm… Ook het facilitaire vakgebied was dit jaar in de greep van ‘groen’.

Dat kwam al meteen naar voren in het tweejaarlijkse onderzoek van FMN en Twynstra Gudde, waar het topic met stip bovenaan staat en daar de komende jaren nog wel zal blijven staan. Nu is duurzaamheid een thema dat de meeste facility professionals natuurlijk al jaren in hun vizier hebben. Zaken als de verduurzaming van de panden, afvalscheiding en -verwerking, recycling van inrichting en kantoormeubilair, circulaire inkoop behoren vanzelfsprekend tot het facilitaire domein.

Wat is er dan veranderd in 2019? Toenemende regeldruk vanuit de overheid, prioritering door de top van organisaties en de opinie van eindgebruikers. Op dit laatste punt valt overigens nog wel wat af te dingen, want vanuit het werkveld hoorde ik letterlijk de opmerking ‘onze medewerkers malen er niet om, het moet vooral van de top’.

Neemt niet weg dat u er de komende tijd flink mee aan de slag moet. De duurzame ambities vanuit – met name non profit – organisaties zijn inmiddels torenhoog, maar de praktijk (en de kostenkant) is weerbarstig. Aan u de - letterlijk - schone taak om verduurzaming in gebouw en werkomgeving in de praktijk te brengen. Organisaties zullen een beroep doen op uw expertise en ervaring om hier invulling aan te geven. We helpen u alvast op weg met dit stappenplan voor een afvalvrije werkomgeving. Op een nog groener 2020!

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform