Logo
  • Nieuws
  • 3 juni 2022

EW, PostNL en dobbi starten met inzamelen en recyclen textiel

EW start een partnerschap met PostNL en dobbi om samen textiel in te zamelen en te recyclen. Al deze producten/deze stoffen worden daardoor niet verbrand maar hergebruikt. Op dit moment wordt in Nederland namelijk slechts minder dan 1% van al het textiel gerecycled. Jaarlijks belandt hierdoor circa 135 miljoen kilo textiel bij het restafval.

Beeld EW, PostNL en dobbi starten met inzamelen en recyclen textiel

Kim Smithuis, Marketing en Innovatie specialist bij de facilitair dienstverlener: “We maken onder andere schoon met gestabiliseerd ozonwater. De oplossing voor de vele miljoenen liters vervuild water en schoonmaakchemicaliën die normaliter via het riool het milieu belasten. Ook geven we onze machines en trolleys door refurbishment een tweede leven. Een tweede leven geven we nu ook graag aan textiel. In samenwerking met dobbi en PostNL zijn we daarom gestart met het inzamelen van textiel op een aantal van onze locaties. Met elke kilo textiel die wij inzamelen en recyclen, redden we een kilo die normaal ‘for no-reason’ verbrand of gedumpt wordt. Een schrijnend voorbeeld is de enorme afgedankte kledinghoop in de woestijn van Chili. Hier moeten we tegen opstaan om de wereld een stukje duurzamer te maken. Niet alleen zorgen we dat ons eigen textiel een nieuw leven krijgt, we ontzorgen onze opdrachtgevers door ook hun textiel in te zamelen. Nog een leuke fun fact: de waszakken zijn gemaakt van oude IKEA bankhoezen. Zo dragen we samen een steentje bij.”

Opdrachtgevers doen graag mee

Op dit moment wordt er al textiel ingezameld bij Hotel Okura, Rotterdam The Hague Airport, voco™ The Hague, Rijksuniversiteit Groningen en het Scheepvaartmuseum. De komende maanden wordt bij meer opdrachtgevers een inzamelingscontainer geplaatst waarin textiel kan worden ingezameld. Kim: “Niet alleen onze opdrachtgever bieden we deze service aan. Iedereen, zoals eigen medewerkers en bezoekers, kan textiel in de container doen. Want hoe meer mensen meedoen, hoe meer textiel en daarmee kilo’s we redden.” Bij een volle container van 100 kilo wordt deze bij dobbi aangemeld door PostNL opgehaald en vervolgens afgeleverd bij het sorteerbedrijf Spaarne Werkt. Deze partner, die extra duurzaam onderneemt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te geven, sorteert het textiel. Vervolgens zorgt dit sorteerbedrijf ervoor dat er iets waardevols gebeurt met het bruikbare textiel. Het wordt bijvoorbeeld doorverkocht aan bedrijven die hier nieuwe spullen van maken. Zo komt het ingezamelde textiel weer terug in de keten en niet bij het afval!

Samen pionieren

EW is verheugd deze vernieuwende samenwerking met dobbi en PostNL aan te gaan; bedrijven die net zo veel om duurzaamheid geven als de facilitair dienstverlener. PostNL behoort tot de top 5 duurzaamste bedrijven ter wereld in de transport- en logistieksector volgens de Dow Jones Sustainability Index (DJSI). Dobbi is sinds 2018 in rap tempo uitgegroeid tot de nummer één aanbieder van was- & stomerijdiensten in Nederland. Dobbi biedt een landelijk haal- en brengservice en heeft inmiddels meer dan 1000 retail servicepunten, onder andere bij alle JUMBO supermarkten. “Bij dobbi draait het om het levensduur verlengen van textiel. Dit kan door professionele reiniging, reparatie maar vanaf nu dus ook door inzameling van oude kleding”, aldus oprichter Maurits Tiethoff.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform