Logo
  • Nieuws
  • 3 mei 2019
  • Bron: Duurzaamnieuws

Energielabel verbeteren; waar te beginnen?

Bent u als pandeigenaar op de hoogte van de laatste regels op het gebied van energielabel voor uw kantoorpanden? Hoogstwaarschijnlijk moet uw kantoorpand in 2023 beschikken over minimaal energielabel C. Binnen 4 jaar moet uw energielabel bedrijfspand dus verplicht hoger dan label-C zijn.

Beeld Energielabel verbeteren; waar te beginnen?

De verlichting van uw kantoorpand heeft een enorme invloed op de hoogte van het energielabel. Heeft u nog oude TL-bakken hangen in uw pand? Dan kunt u al snel en voordelig veel energie besparen op de verplichting van het pand. Overstappen op energiezuinige LED-verlichting zorgt voor een groener energielabel en minder energiekosten. Met LED-verlichting kunt u tot wel 70% besparen op energiekosten voor het verlichten van uw kantoor. Daarnaast kunt u er ook nog voor kiezen om uw pand te voorzien van bewegingssensoren en daglichtdetectie.

Energielabel verbeteren; vervolg maatregelen

Voor de meeste panden is het overstappen op LED-verlichting al voldoende om te voldoen aan de energielabel C-verplichting in 2023. Echter kan het zijn dat dit nog niet voldoende is. In dat geval kunt u het energielabel verbeteren door bijvoorbeeld over te stappen op energiezuinige verwarming of betere isolatie.

Regeling energielabel C 2023

Kantoren met een groter oppervlakte dan 100m2 moeten aan de energielabel C-verplichting voldoen. In de meeste gevallen is dit mogelijk zonder bouwkundige aanpassingen. In de toekomst zal de overheid een regeling doorvoeren voor een energielabel A-verplichting, echter zal dit nog tien(tallen) jaren duren.

Wie is er verantwoordelijk voor de verplichting?

De eigenaar van het pand is verantwoordelijk om te voldoen aan de verplichting. De kosten voor een energielabel en de maatregelen om een beter energielabel te krijgen zijn dus voor de pandeigenaar in kwestie. Bij de verhuur of verkoop van een pand is het verplicht om over een energielabel te bezitten. Heeft u nog geen energielabel? Dan kunt u een energielabel aanvragen op Energielabelvoormijnpand.nl.

Bron: Duurzaamnieuws.nl

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform