Logo
  • Nieuws
  • 8 november 2019
  • Bron: RvO

Energiebesparing schoolgebouwen is gezamenlijke verantwoordelijkheid

Een Gebouw Beheer Systeem helpt schoolbestuur Stichting Proloog om zicht te houden op het energieverbruik van haar schoolgebouwen. Nieuwe gebouwen moeten het liefst volledig energieneutraal zijn. Bij die ambitie trekt Proloog samen op met de gemeente Leeuwarden.

Beeld Energiebesparing schoolgebouwen is gezamenlijke verantwoordelijkheid

Net als veel andere schoolbesturen kampte Proloog – 20 basisscholen met 23 gebouwen in en rondom Leeuwarden – jarenlang met een forse overschrijding van de rijksvergoeding voor energiekosten. “Met de aanschaf van een Gebouw Beheer Systeem (GBS) kunnen we de installatiesystemen en het energieverbruik op afstand monitoren en bijsturen”, vertelt Jelle Boonstra. Hij werkt als beleidsmedewerker huisvesting bij Proloog. “We hebben meer overzicht en kunnen bijvoorbeeld op afstand kloktijden en vakanties instellen.”

25 tot 30 % besparing

De investeringen in het GBS bedragen per school ongeveer € 10.000. Die kosten moeten ze terugverdienen via een lagere energierekening. “Tot nu toe hebben we bij sommige scholen wel 25 tot 30% bespaard op de energiekosten”, vertelt Boonstra.

De gemeente heeft officieel geen rol in de financiering van deze kosten. “In de praktijk komt het onderwerp wel op tafel in onze overleggen met de gemeente, want energiebesparing is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. We hebben het dan onder meer over nieuwe wet- en regelgeving, zoals de eisen voor ‘bijna energieneutrale gebouwen’ (BENG).”

Op weg naar energieneutraal

Vanaf 2022 moeten alle nieuwe schoolgebouwen voldoen aan deze BENG-eisen. Boonstra: “De meeste gemeenten volgen de VNG-norm en financieren zo’n 1.800 € per m2 voor een nieuwe school." De norm van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG-norm) is een normbedrag voor onderwijshuisvesting. Dit is een bedrag dat de gemeenteraad vaststelt voor onderwijshuisvesting. Het is daarmee een vast gemiddeld bedrag dat gemeenten mogen uitgeven voor de huisvesting van onderwijs.

"Door de stijgende bouwkosten gaat de gemeente Leeuwarden op dit moment uit van € 2000 , maar voor een energieneutraal gebouw is nog meer nodig: al snel 2500 tot € 3000. Binnen de wettelijke mogelijkheden legt ons schoolbestuur daarom zelf wat bij. We overwegen of we voor toekomstige nieuw- en verbouwprojecten standaard een bedrag per m2 moeten reserveren.”

Goed binnenklimaat

De ervaringen met het nieuwste schoolgebouw van Proloog motiveren de duurzame ambities van Boonstra. Dit is in 2017 helemaal gebouwd volgen de eigen visie.“In dit bijna energieneutrale gebouw zien we voor het eerst dat de rijksvergoeding dekkend is voor de energiekosten. Het is dus wel mogelijk.” Boonstra benadrukt hierbij dat het niet alleen gaat om het besparen van energiekosten. “Uiteindelijk gaat het om een goed binnenklimaat: omstandigheden waarin zowel leerlingen als leraren goed kunnen functioneren.”

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform