Logo
  • Nieuws
  • 14 februari 2020
  • Bron: ISS Facility Services

Eerste resultaten in Campagne Verduurzaming Catering veelbelovend

Na een jaar voorbereiding startte afgelopen september de campagne Verduurzaming Catering in het Rijksverzamelgebouw aan de Rijnstraat 8 in Den Haag. Deze campagne heeft als doel om verspilling en afvalstromen te verminderen en gasten vrijwillig mee te nemen in de eiwittransitie. Sinds de start heeft de campagne al veel positieve resultaten opgeleverd. Zoals uitgespaarde PET-flessen en geredde lunches.

Beeld Eerste resultaten in Campagne Verduurzaming Catering veelbelovend

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven is de bedrijfsvoering op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan het vergroenen en wil hier andere ministeries in stimuleren. De campagne Verduurzaming Catering is een initiatief van een team dat is samengesteld uit vertegenwoordigers van de verschillende organisaties die zijn gevestigd op Rijnstraat 8 en de beheerders FM Haaglanden (FMH) en ISS Facility Services. ISS heeft op deze locatie haar catering-concept Alley’s. In het team zat een vertegenwoordiging vanuit Infrastructuur en Waterstaat (I&W), Buitenlandse Zaken, Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), en Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). Door het toepassen van de scrummethodiek werden alle belangen meegenomen zonder het uiteindelijke doel uit het oog te verliezen. Het team zette uiteindelijk in op drie thema’s:

  • minder plastic,
  • minder voedselverspilling en
  • meer plantaardige opties in de catering.

Van PET naar glas

Met de start van de campagne werden een aantal initiatieven ontplooit. Een aantal startups werden gevraagd om hun oplossing te testen in een echte omgeving en op die manier voedselverspilling te verminderen. De PET-flessen gingen in de ban en werden vervangen door glazen flessen met ‘Haagse Bubbel’ en ‘Plat Haags’. 

Too Good To Go

Ook werd de samenwerking aangegaan met Too Good To Go om bereide gerechten te redden van de vuilcontainer. Zo kunnen ambtenaren een lunchtas voor een prikkie mee naar huis nemen.

Deze initiatieven hebben volgens de betrokkenen al veel positieve resultaten opgeleverd. In enkele maanden tijd zijn 432 PET-flessen uitgespaard door het inzetten van glazen flessen ‘Haagse Bubbel’ en ‘Plat Haags’; 250 lunches zijn gered via de Too Good to Go-app.

Foodwaste monitor

Om voedselverspilling tegen te gaan, staat in de keuken van de kantine Zero, de foodwaste monitor. Voorheen ging al het eten dat ‘over’ was in de kantine ongezien de vuilnisbak in. Zero brengt met een geavanceerde scanner het voedselverlies in kaart, zodat de cateraar slimmer kan inkopen. Het eten dat alsnog over is, wordt vergist. Van de warmte die vrijkomt, wordt het water in de keukentjes in het pand verwarmd.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform