Logo
  • Nieuws
  • 1 mei 2019
  • Foto: Eye Amsterdam Maarten Noordijk
  • Bron: DGBC

Duizendste registratie voor BREEAM-NL In-Use

De duizendste registratie van een BREEAM-NL IN-Use is een feit. De eer valt ten deel aan W4Y, met de registratie van haar hoofdkantoor. Het kantoor van het adviesbureau is gevestigd in Harderwijk en beslaat een oppervlakte van 247 vierkante meter. Dat uitgerekend de registratie van W4Y zorgt voor een mijlpaal is een fraai toeval, het bedrijf zet zich namelijk in voor het verduurzamen van gebouwgebonden installaties.

Beeld Duizendste registratie voor BREEAM-NL In-Use

In Nederland is Dutch Green Building Council (DGBC) ontwikkelaar en beheerder van BREEAM-NL. Voor bestaande utiliteitsgebouwen is BREEAM-NL In-Use al jaren hét managementinstrument om concreet en meetbaar met integrale verduurzaming aan de slag te gaan. De projecten kunnen vervolgens een score krijgen die varieert van Acceptable tot Excellent (5 sterren).

305 projecten in 2018

Het eerste BREEAM-NL In-Use project was het ‘Gebouw E en F’ in Den Haag, dat werd geregistreerd in juni 2011 en drie maanden later is gecertificeerd. ANWB was de opdrachtgever destijds en het gebouw ontving zowel voor Asset als Beheer een Good-score. In de acht jaar die volgden, kende BREEAM-NL In-Use een sterke groei. Zo werden alleen al in het afgelopen jaar 305 In-Use projecten geregistreerd.

Illustere voorgangers

Iconische panden zijn het hoofdkantoor van W4Y in de afgelopen jaren voorgegaan. Zo werd in 2017 het Olympisch stadion in Amsterdam gecertificeerd en wist het een Good in de wacht te slepen voor Asset en Beheer. In datzelfde jaar behaalde het Eye Filmmuseum een Very Good voor Asset en het fameuze Krasnapolsky Hotel werd een jaar eerder al verduurzaamd met BREEAM-NL In-Use. Dankzij de portfolioaanpak is het ook mogelijk om in een keer volledige vastgoedportefeuilles onder de loep te nemen. In het afgelopen jaar verduurzaamde CBRE GI daardoor in een keer een winkeloppervlakte 280.000 m2 met BREEAM-NL In-Use.

Grote opgave voor bestaande utiliteitsgebouwen

Annemarie van Doorn, directeur van DGBC, toont zich verheugd met de duizendste registratie en de bredere omarming van het duurzaamheidsinstrument. “Er ligt een enorme verduurzamingsopgave bij bestaande utiliteitsgebouwen. Dat er met BREEAM-NL In-Use op structurele wijze wordt verduurzaamd is daardoor enorm waardevol en tegelijkertijd noodzakelijk. Tussen de duizend projecten zitten ontzettende veel inspirerende voorbeelden die laten zien wat de mogelijkheden zijn.”

Thomas Metz, programmamanager bij DGBC sluit zich aan bij de woorden van Van Doorn. “Het is nu al een bijzonder jaar. Zo lopen er in deze eerste maanden van 2019 al zeven portfolioprojecten. We merken echt gebouw gebruikend Nederland ambitie toont.”

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform