Logo
  • Nieuws
  • 12 augustus 2015
  • Bron: ECMR

De Europese toekomst is circulair

De overstap naar een circulaire economie kan Europa jaarlijks circa 50 miljard euro en 300.000 banen opleveren. Dit meldt het Nederlandse TNO instituut (The Dutch organisation for Applied Scientific Research).

Beeld De Europese toekomst is circulair

Het begrip ‘circulaire economie’ ontstond een jaar of vijf geleden en kwam voort uit een gedachte die tot steeds meer mensen doordringt: de bevolking groeit, terwijl onze energie en grondstoffen  schaarser worden. Nu verwerken we kostbare grondstoffen voornamelijk tot producten die we later weer weggooien. Dit leidt tot grootschalige kapitaalvernietiging. In een circulaire economie vormen restproducten een grondstof voor nieuwe productieprocessen, net als in de natuur. Dat betekent dat  afval  en restproducten worden hergebruikt of biologisch afbreekbaar zijn en dat de energie zo veel mogelijk duurzaam wordt gewonnen uit hernieuwbare bronnen in plaats van uit fossiele bronnen. Het betekent ook een efficiënt gebruik van water en land, met zo min mogelijk belasting van het eco-systeem.

Andere manier van produceren

Circulair ondernemen vraagt om een andere manier van produceren en ondernemen.  Het restproduct van het ene bedrijf kan voor een ander een grondstof zijn. Green Organics Holland haalt bijvoorbeeld koffiedik op bij horecabedrijven en hergebruikt dit voor de kweek van oesterzwammen. Hedendaagse consumenten ervaren dit soort duurzame initiatieven als innovatief, sympathiek en ondernemend.  Dergelijke bedrijfsinitiatieven kregen een stortvloed aan positieve publiciteit toen zij hun producten en dienstverlening op de markt brachten. Dat levert nieuwe klanten en samenwerkingsverbanden op.

Voordelen voor economie

Steeds meer overheden en bedrijven zien dat een circulaire economie niet alleen voordelen heeft voor het milieu en het welzijn van toekomstige generaties, maar ook voor de economie. De winst voor de werkgelegenheid zit hem in de arbeid die nodig is voor duurzame ontwerpen, reparatie en demontage en het geschikt maken voor hergebruik van producten. De verduurzaming levert daarnaast kostenbesparingen op: producten hebben een langere levensduur en grondstoffen of onderdelen kunnen worden hergebruikt.

TNO (The Dutch organisation for Applied Scientific Research) heeft dit economisch voordeel aangetoond. In haar onderzoek uit 2014 kwam zij tot de conclusie dat het Europa jaarlijks circa 50 miljard euro en 300.000 banen kan opleveren. Reden voor de EU in Brussel, om de transitie naar een circulaire economie als doelstelling op te nemen in haar pan Europese richtlijnen.

Hét ondernemen van de toekomst

European Cleaning Machines Recycling (ECMR) is een van de bedrijven die zich inzetten voor de transitie naar een circulaire economie voor de reinigingsindustrie. André Vonk, mede oprichter van ECMR: "Wij zien circulair ondernemen als hét ondernemen van de toekomst. Innovatieve bedrijven die minder afhankelijk zijn van nieuwe grondstoffen en oog hebben voor duurzaamheid en nieuwe voorkeuren van consumenten, zijn robuuster. De winnaars van morgen zijn ondernemers die nu al nadenken over toekomstige uitdagingen. Daarom stimuleren we initiatieven van innovatieve ondernemers op dit gebied."

Een belangrijk ingrediënt van circulair ondernemen is volgens Vonk samenwerking tussen de partijen binnen de keten van de reinigingsbranche om zo tot een optimale realisatie en transparantie te komen naar een betere leefomgeving. "Om efficiënter om te kunnen gaan met grondstoffen moeten productieprocessen efficiënter worden ingericht, bijvoorbeeld door bij het ontwerpen van een reinigingsmachine al na te denken over de vraag hoe het zo lang mogelijk zijn waarde kan behouden. Door reinigingsmachines en aanverwante product technologieën modulair op te bouwen kun je ze gemakkelijker demonteren en repareren en  onderdelen ervan hergebruiken in een ander product. Een circulaire economie vraagt echter ook een omslag in denken van producenten, consumenten, dienstverleners en overheid, het vergt een nauwe samenwerking tussen partijen in de keten, en nieuwe  afspraken tussen producent, distributeurs / importeurs en eindgebruikers."

ECMR zorgt voor een duurzame verwerking van reinigingsmachines en aanverwante producttechnologieën die op een verantwoorde wijze volledig worden gedemonteerd en gerecycled.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform