Logo
  • Nieuws
  • 1 juli 2020
  • Zonne Zeevalk

5 praktische tips voor méér duurzaamheid binnen het facilitair management

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol binnen de meest uiteenlopende organisaties. Van zorg tot onderwijs en van zakelijke dienstverlening tot recreatie: het zijn allemaal voorbeelden van branches waarin een groener beleid op z’n minst een punt op de agenda is. Die duurzaamheid heeft dan vooral betrekking op het facilitair management. Op de hygiëne, bijvoorbeeld. Zeker sinds de uitbraak van de coronapandemie is dit uitgegroeid tot een belangrijk aandachtspunt in veel bedrijven.

Beeld 5 praktische tips voor méér duurzaamheid binnen het facilitair management

1. Stel een beleid op rondom het verbruik van energie

Het opstellen van zo’n zogenoemd energiebeleid is een juiste manier om te beginnen met het management van energieverbruik. Denk daarbij aan het in de toekomst zelf opwekken van energie, de groene en circulaire inkoop ervan én het gebruik van duurzame bronnen.

2. Werk met afvalmanagement

Het managen van afval begint misschien met het scheiden daarvan, maar er is meer. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het uitsluitend gebruik van herbruikbare, biologisch afbreekbare producten. De kartonnen rietjes die je steeds vaker tegenkomt, zijn hier een goed voorbeeld van.

3. Denk aan het waterverbruik

Ook overtollig waterverbruik is slecht voor de duurzaamheid. Een plan rondom watermanagement omvat het gebruik van gerecycled water en is eveneens van grote invloed op de duurzaamheidsplannen van een organisatie.

4. Bepaal hoe noodzakelijk reizen nu echt is

Vóór de coronacrisis pendelde de doorsnee werknemer dagelijks op en neer tussen werk en woning. Veel medewerkers moesten door de pandemie noodgedwongen thuis aan de slag. Maar nu de versoepeling intreedt en werken op kantoor mondjesmaat weer mogelijk is, blijven veel van hen alsnog thuis. De redenen? Minder uitstoot, minder kosten en meer werktijd. Het aanpassen van het reisbeleid kan daardoor van grote impact zijn op de duurzaamheid binnen het facilitair management.

5. Koop ethisch en verantwoord in

Inkopen die afkomstig zijn van duurzaam producerende leveranciers dragen óók bij aan de duurzaamheid binnen jouw bedrijf. Bovendien ondersteun je hiermee de lokale economie.

Deze tips zijn gebaseerd op het benchmarkrapport ‘Facilitair Innovatie’ van CSU.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform