Logo
  • Achtergrond
  • 24 februari 2022
  • Redactie F-Facts

Verduurzaming gebouwen: ‘Wachten tot de overheid iets verplicht stelt is financieel onverstandig’

Vastgoed verduurzamen is een belangrijke quick win. In Nederland is vastgoed met zesendertig procent zelfs de grootste bron van CO2-uitstoot. Volgens Bram Adema, oprichter en directeur van CFP Green Buildings is het energieverbruik van gebouwen in vijftien jaar te halveren en in dertig jaar naar nul terug te brengen. ‘Die oplossingen zijn al voorhanden.’

In gesprek met MVO Nederland beantwoordde Adema op het thema groene energie vijf kritische, ‘misschien zelfs wat ongemakkelijke vragen’. Zoals de vraag of de energietransitie niet eerder een taak voor de overheid is. Volgens Adema is wachten tot de overheid iets verplicht stelt echter financieel onverstandig: “Domme ondernemers zie ik wachten, strategische ondernemers zetten duurzaamheid in voor bedrijfsgroei. Iedere aanleiding om iets aan je pand te doen, moet je aangrijpen om te voldoen aan de duurzaamheidseisen van de komende dertig jaar. Als je je dak moet repareren en het dan vijf jaar later gaat isoleren, betaal je twee keer. Je bent goedkoper uit als je dat in één investering meeneemt.”
Ook vindt hij het geen reden om te wachten op nieuwe technologie. Adema: “De manier waarop we nu energie gebruiken, is heel inefficiënt. Dus wat je sowieso moet doen, is investeren in zuinige verlichting, apparaten, luchtkoeling en isolatie.”

‘Slot Loevestein blijkt duurzamer dan The Edge’

Op de vraag of het wel tegen elkaar opweegt, het produceren van windmolens en zonnecollectoren kosten immers ook energie en grondstoffen:  “We hebben ons bij CFP suf gezocht naar een manier om een grachtenpand uit 1600 te vergelijken met een modern gebouw. Zo’n pand is amper geïsoleerd en in die zin niet duurzaam. Maar het staat er al wel meer dan vierhonderd jaar. We maken de duurzaamheid van een gebouw nu meetbaar door de gebruikte virgin materials op te tellen bij het restafval. Dat delen we door het aantal jaren dat het pand er staat. Slot Loevestein blijkt dan duurzamer dan The Edge, een nieuw en duurzaam kantoorgebouw. Het gaat erom dat je geen virgin materials gebruikt en geen afval produceert.”

Lees meer over groene energie bij MVO Nederland

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform