Logo
  • Achtergrond
  • 7 januari 2021
  • Stimular

Tien tips voor energieneutraal (gemeentelijk) vastgoed

Stichting Stimular adviseerde meerdere gemeenten hoe ze toe kunnen werken naar (vrijwel) energieneutraal vastgoed. Op basis daarvan geven ze tien tips hoe jouw gemeente doelgericht kan toewerken naar energieneutraal gemeentelijk vastgoed.
Beeld Tien tips voor energieneutraal (gemeentelijk) vastgoed

Nederlandse gemeenten willen graag verduurzamen. Vrijwel alle gemeenten hebben zich aangesloten bij de doelstellingen uit het Klimaatakkoord: 95% CO2-reductie in 2050. In de praktijk blijkt het lastig om deze ambitie waar te maken. Veel gemeenten werken wel ad hoc aan energiebesparing en duurzame energie, maar om de CO2-doelstellingen te halen is een hoger tempo en een gestructureerde aanpak nodig.

Voorkom gemiste kansen: maak een plan

Voor veel gebouwen zijn er tussen nu en 2050 maar twee kansen om besparingsmaatregelen uit te voeren. Hoe zit dat? Als een besparingsmaatregel op een natuurlijk moment wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld HR++ glas bij de kozijnrenovatie, dan zijn de meerkosten een stuk lager. Deze natuurlijke momenten zijn er echter maar eens in de 15 à 20 jaar. Een meerjarenplan voor het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed voorkomt dat je kansen mist.

Bekijk de hele top 10 energieneutraal gemeentelijk vastgoed

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform