Logo
  • Achtergrond
  • 28 mei 2020
  • Rianne Lachmeijer Duurzaam bedrijfsleven

Modulair bouwen: 'Als de functie van jouw gebouw verandert, dan kunnen de installaties meebewegen'

Modulair bouwen is opnieuw aan een opmars bezig, schreef McKinsey in het rapport Modular Construction: From Projects to Products. Bouwen met geprefabriceerde modules, bestaande uit gestandaardiseerde onderdelen, heeft namelijk veel voordelen. Het blijkt bijvoorbeeld sneller, veiliger en goedkoper. Eén van de bedrijven die daarom inzet op modulair bouwen is Croonwolter&dros. Een voorbeeld van een modulair product dat binnen utiliteit is ontwikkeld is het integrale klimaatconcept ModuFy.
Beeld Modulair bouwen: 'Als de functie van jouw gebouw verandert, dan kunnen de installaties meebewegen'

ModuFy gaat verder dan leidingwerk. Zo is het mogelijk om er temperatuur en verlichting mee te regelen, maar ook om met behulp van sensoren te zien welke vergaderruimten vrij zijn of om te beoordelen of een ruimte schoongemaakt moet worden. Arvid Duijzer, manager Modulair Bedrijf vertelt dat het circulaire gedachtegoed erin is verwerkt. Met circulariteit doelt hij erop dat de componenten aan het einde van de levensduur van de installatie opnieuw toe te passen zijn.

Met dit integrale klimaatconcept won het projectteam vorig jaar de TBI-innovatieprijs, TBI is de holding waaronder Croonwolter&dros valt. “Het biedt hogere prestaties tegen een lagere prijs”, zegt Duijzer. Hij is trots op de winst, maar ziet ook nog heel veel kansen voor verbetering wat modulair bouwen betreft. “Ik vind dat het nog echt in de kinderschoenen staat.”

Eén grote proeftuin

“De wereld is één grote proeftuin wat dit onderwerp betreft. Er is nog zoveel te behalen,” vindt Duijzer. Een digitaal gestuurd proces en de industrialisering van de productie zijn cruciale ontwikkelingen op de route naar aanpasbare kantoren.

'De mogelijkheden zijn te over'

Het begint bij het automatiseren van het proces met de klant. Zo werkt Croonwolter&dros aan een configuratieplatform waarbij het bedrijf met de klant aan tafel de installatie ontwikkelt. Daarbij geeft het bedrijf in een vroeg stadium kaders aan de klant om standaardisatie mogelijk te maken. De impact van bepaalde keuzes wordt direct duidelijk: van prijs tot CO2-uitstoot. “De mogelijkheden zijn te over”, aldus Duijzer. “De klant krijgt nog steeds zijn specifieke installatie, alleen opgebouwd uit standaardprincipes en gestandaardiseerde componenten.”

Door de software bij alle projecten toe te passen, neemt het volume en de continuïteit toe. Project-overstijgend denken gebeurt dan automatisch. Dat komt de kwaliteit ten goede. “Als je project-overstijgend denkt, dan weet je waar je componenten zitten. Dan ga je leren van je installaties. Die leercurve wordt steeds steiler, want je wil gewoon niet dat je componenten falen. Dat kost je klauwen met geld.”

Een cruciaal onderdeel van succesvolle industrialisatie is de logistiek. Die moet vlekkeloos verlopen. Bijvoorbeeld door de samenstelling van werkpakketten die men op volgorde op de bouwplaats ontvangt en monteert. Dit versnelt niet alleen het werkproces, maar komt ook het milieu ten goede. Door montage op de bouwplaats van standaard producten vermindert namelijk het materiaalverlies. Op kleine schaal past Croonwolter&dros het al toe. Zo heeft het bedrijf een productiestraat voor geprefabriceerde leidingen voor datacenters. In de ontwerpfase bepaalt het bedrijf al de montageroute. “En uiteindelijk wordt het 'just in time' geleverd in montagevolgorde.”

De weg naar aanpasbaarheid

Als digitalisering en industrialisering de norm zijn, worden gebouwen aanpasbaar aan de wensen van de medewerkers. “We richten geen gebouw meer in om dit twintig jaar op exact dezelfde manier te gebruiken”, zegt Duijzer. Dat levert in de beheer- en onderhoudsfase voordelen op.

Lees verder via Duurzaambedrijfsleven

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform