Logo
  • Achtergrond
  • 4 mei 2022
  • Leïla van der Schaaff

Maatregelen die het meest voorkomen in de transitie naar een lager energielabel

Om een energielabel C of lager te krijgen zijn meerdere energiebesparingsmaatregelen mogelijk. Wat dat betreft is het pakket van maatregelen altijd een maatwerkadvies. Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van de staat van de gebouwelementen en de mogelijkheden. Niet ieder dak is bijvoorbeeld geschikt om zonnepanelen op te leggen. Daarnaast geeft een energieadviseur een overzicht van de kosten waar je rekening mee moet houden en welke maatregelen je hiervoor uit moet voeren. Grofweg zijn er een aantal maatregelen te noemen die het meest voorkomen in de transitie naar een lager energielabel.

Leïla van der Schaaff, adviseur Planon Building Management benoemt in haar blog In 5 stappen naar een kantoorgebouw met energielabel C of hoger welke maatregelen zij in de praktijk vaak adviseert aan klanten die een energiemaatwerkadvies laten uitvoeren.

  1. Isolatie: Voordat je aan de slag gaat met maatregelen als een warmtepomp of PV panelen, is het goed om te bedenken dat isolatie (in de meeste gevallen) de eerste stap is. Geheel volgens de gedachte van de ‘Trias Energetica’, een driestappenstrategie voor energiezuinigheid. Eerst zorgen dat de warmte binnen blijft, want wat je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken. Isolatie is op verschillende gebouwdelen mogelijk: de spouwmuur, dak of gevel. De spouwmuurisolatie is daarbij één van de goedkoopste en makkelijkste manieren. Maar ook de vloer is goed om onder handen te nemen, helemaal als je kantoor een groot vloeroppervlak heeft. Zo’n 10 procent van de energie in een pand gaat namelijk verloren via de vloer. Ook door dakisolatie (aan de binnen of buitenzijde mogelijk) zijn de energiekosten omlaag te krijgen.
  2. Zonnepanelen of groen dak: Het plaatsen van PV panelen op bedrijfspanden is een efficiënte manier om de schaarse ruimte te gebruiken. Immers, waarom zonneparken aanleggen als de daken van de bedrijfspanden in de buurt onbenut zijn? Met zonnepanelen wek je je eigen stroom op en ben je minder afhankelijk van derden. Ook de mogelijkheden van een groen dak zijn goed om te onderzoeken. Daken met sedum of ander groen kunnen wateroverlast tegengaan en het zorgt voor biodiversiteit. Ook verlengt het de levensduur van de dakbedekking. Daarnaast zorgt het voor isolatie, waardoor gebouwen met groene daken minder warm worden in de zomer en je in de winter minder hoeft de stoken. Buiten het feit dat het er mooier uitziet, zorgt het ook nog eens voor het absorberen van omgevingsgeluid!
  3. Verlichting aanpassen: Voordat je overgaat naar het vervangen van de bestaande lampen (bijvoorbeeld TL5 of PL) naar LED armaturen is soms eerst nader onderzoek nodig. De ARBO regelgeving vraagt bijvoorbeeld om een bepaalde lichtopbrengst van de verlichting. En dan is het verstandig om eerst te bepalen of de optiek van de bestaande armatuur wel voldoende is afgestemd op de nieuwe ledlamp, met bijbehorende lux-meting. Dit kan in de praktijk via een proefopstelling uitgevoerd worden.
  4. Driedubbel glas: In veel kantoorgebouwen is al dubbelglas aanwezig. Dat is natuurlijk beter dan enkel glas, maar er zijn tegenwoordig meer geavanceerde versies van het ‘ouderwetse’ dubbelglas mogelijk. De techniek heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan en anno 2022 zijn er beter isolerende mogelijkheden in de vorm van HR glas, HR+, HR++ en HR+++glas. Wat voor jouw gebouw de beste optie is zal onderzocht moeten worden en is uiteraard tevens afhankelijk van het beschikbare budget.
  5. Warmtepomp of warmtenet: In 2050 moeten zowel woningen als bedrijfspanden van het gas af zijn. Dat lijkt nog ver weg, maar het is goed om daar nu al op aan te sturen. Een warmtepomp is een van de mogelijkheden om van het gas af te komen. Er zijn verschillende elektrische warmtepompen beschikbaar. Voor kantoren lijkt de bodemwaterpomp een goede optie. Wel moet er eerst onderzoek worden gedaan naar de mogelijkheden om een Warmte Koude Opslag (WKO) te gaan gebruiken. Ook is het belangrijk om het gebouw ‘voor te bereiden’ door eerst goed te isoleren. Op verschillende plekken in Nederland zijn er warmtenetten aangelegd. Met een duurzaam warmtenet wordt warmte uit de aarde, water en biomassa via ondergrondse leidingen gebruikt om het gebouw te verwarmen. Hiervoor ben je wel afhankelijk van de gemeente omdat zij bepalen waar warmtenetten worden aangelegd.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform