Logo
  • Achtergrond
  • 3 september 2019
  • Marthijn van Oostveen Offerte.nl

Koffiedik recyclen op kantoor. Enkele voorbeelden

De koffiebranche is volop in ontwikkeling en dan met name op circulair gebied. Of wel: het vinden van oplossingen voor voedselverspilling en het hergebruiken van materialen. Het streven is om zo min mogelijk waarde van grondstoffen en producten te vernietigen tijdens het gebruik. Een goed voorbeeld hiervan in het kader van een afvalvrij kantoor is het recyclen van koffiedik.
Beeld Koffiedik recyclen op kantoor. Enkele voorbeelden

Duurzaamheid is meer dan enkel een duurzame koffieboon. In de gehele koffieproductieketen kan duurzaamheid worden doorgevoerd. Niet alleen tijdens het productieproces, maar ook na het produceren en consumeren van koffie kunnen we een bijdrage leveren aan een duurzame wereld. De restanten die overblijven na het koffiezetten, koffiedik, kan een tweede leven krijgen. Het kan op diverse manieren worden ingezet.

Initiatieven in Nederland voor het composteren en ontwikkelen van bio-energie met koffiedik

SUEZ zamelt koffiedik in en verwerkt het tot biobrandstof of grondstof voor bioplastics

SUEZ is specialist in afval- en grondstoffenmanagement. Zij zijn groot voorstander van een grondstoffenrevolutie. Bij SUEZ is het mogelijk om een speciale rolcontainer te huren waarin koffiedik kan worden verzameld. Zij verwerken dit tot 100 % natuurlijk, brandbare bio-pellets en briketten. Deze kun je vervolgens gebruiken in plaats van fossiele brandstoffen zoals gas. Daarnaast kan SUEZ koffiedik verwerken tot grondstof voor bijvoorbeeld bioplastics en grondverbeteraars.

Coffee Recycling zamelt koffiedik in bij koffiebars en koffiebranderijen

Zo verwerkt het bedrijf Coffee Recycling bijvoorbeeld koffiedik tot biobrandstof. Door het om te zetten in eco-koffiebrikketten en bio-pellets zijn flinke besparingen op CO2-uitstoot mogelijk. De eco-koffiebriket is gemaakt van 25 kopjes koffie en bevat ongeveer 20% meer energie dan hout- wat betekent dat het warmer en langer brandt dan hout.

Elke jaar worden duizenden tonnen koffiedik verzameld bij koffiebars, bedrijven en koffiebranderijen. Recycling van koffie helpt de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, leidt afval weg van kostbare stortplaatsen en geeft je kopje koffie een nuttige tweede leven.
GRO-together gebruikt het koffiedik als meststof voor het kweken van oesterzwammen.

Daarnaast kan koffiedik worden gebruikt om te composteren. Partners van GRO-together verzamelen koffiedik. GRO-together gebruikt het koffiedik als meststof voor het kweken van oesterzwammen. De oesterzwammen worden weer gebruikt om producten van te maken.

Zijn er (succesvolle) bedrijven die dergelijke initiatieven als deze op grote schaal toepassen?

Ja, zeker! La place is hier een goed voorbeeld van.

La Place wil verantwoord omgaan met afvalstromen in het kader van duurzaam ondernemen. Bij de restaurants wordt het koffiedik verzameld in afsluitbare plastic emmers. Deze emmers worden vervolgens afgeleverd bij GRO (Green Recycled Organics). Zij zorgen ervoor dat van het koffiedik, oesterzwammen worden gekweekt. Zodra de oesterzwammen gereed zijn, worden ze teruggestuurd naar de restaurants van La Place en gebruikt om opgegeten te worden.

Albert Heijn test verkoop van oesterzwammen gekweekt op koffiedrab

In 2018 testte de Albert Heijn twee weken lang met de verkoop van verse oesterzwammen gekweekt op koffiedrab. De oesterzwammen werden verkocht in de AH Gelderlandplein XL. Het was een initiatief in samenwerking met paddenstoelenleverancier GRO. Beide partijen willen gezamenlijk een stap maken in het verduurzamen van de voedselketen en experimenteren hoe de klant hierop reageert.

Het circulaire principe werkt als volgt: GRO gaat naar de Albert Heijn winkel toe om het koffiedik op te halen, vervolgens kweken zij er oesterzwammen op. Daarna verkoopt GRO deze zwammen weer aan de Albert Heijn. Als het experiment een succes blijkt te zijn, gaan ze kijken of het verder kan worden uitgebreid over meerdere winkels.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er diverse initiatieven waar je koffiedik kunt laten inzamelen en zijn er ook al wat grote bedrijven bezig met het inzamelen van hun koffiedik. Waar wacht je dus nog op? Begin ook op jouw eigen kantoor met het inzamelen van koffiedik. Zo helpen we het milieu en zorgen we ook nog eens voor een afvalvrij kantoor!

Bron: Offerte.nl

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform