Logo
  • Nieuws
  • 16 mei 2018
  • Bron: Acco

AVG: vergeet papieren en geprinte data niet

Nu de ingangsdatum van de nieuwe privacywet AVG nadert, nemen steeds meer organisaties maatregelen om de door hen beheerde persoonlijke data te beveiligen en hun bedrijfsvoering zo goed mogelijk AVG-proof te maken. Vaak ligt bij deze maatregelen de nadruk op de beveiliging van digitale data. Dit terwijl in de praktijk blijkt dat een groot deel van de veiligheidsincidenten zich juist voordoet met papieren en geprinte data.

Beeld AVG: vergeet papieren en geprinte data niet

Veel bedrijven onderschatten de hoeveelheid digitale data die dagelijks toch nog worden uitgeprint en het grote veiligheidsrisico dat hiermee samenhangt als deze papieren data niet zorgvuldig worden beheerd en vernietigd. Een vergissing die grote financiële gevolgen kan hebben, aangezien na de invoering van de AVG boetes op kunnen lopen tot wel 20 miljoen euro per overtreding.

Veel digitale data, zoals mailtjes of contracten, worden tóch nog uitgeprint voor verdere verwerking of gewoon omdat een ingewikkelde tekst op papier nu eenmaal makkelijker leest. Zo vormen documenten die je na gebruik in de papierbak weggooit of printjes die bij een printer blijven liggen een potentieel risico waar vaak niet bij wordt stilgestaan. Daarnaast zijn er veel branches waar nog sprake is van belangrijke documentatie die op papier wordt opgesteld om te kunnen worden ondertekend. Volgens de AVG zouden persoonsgegevens niet alleen zorgvuldig moeten worden verkregen en opgeslagen, ze moeten - indien nodig - ook veilig worden vernietigd. Naast maatregelen om digitale data goed te beveiligen, moeten organisaties dus ook duidelijke procedures opstellen voor het beheren én vernietigen van papieren data.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform