Logo
  • Nieuws
  • 4 augustus 2014
  • Willem Dercksen

Onnodige regels bij aanbestedingsprocedures

Aanbestedende overheidsdiensten bemoeilijken de toegang voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) tot overheidsopdrachten terwijl dit niet nodig is. Zij maken nog onvoldoende gebruik van de mogelijkheden die de Aanbestedingswet biedt om de regeldruk te verminderen. Dit stelt het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal) in een advies aan de minister van Economische Zaken.

Beeld Onnodige regels bij aanbestedingsprocedures

Actal adviseert de minister om onnodige regeldruk bij aanbestedingsprocedures een belangrijk onderwerp te laten zijn bij de evaluatie van de Aanbestedingswet 2012. Deze evaluatie vindt binnenkort plaats.

Doelen Aanbestedingswet

De Aanbestedingswet heeft onder andere als doel om de regeldruk te verminderen en de toegang voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) tot overheidsopdrachten te vergroten. Actal heeft signalen onderzocht die het vanuit het bedrijfsleven heeft ontvangen over de hoge regeldruk die aanbestedingen nog met zich meebrengen. Dit onderzoek leidde tot de conclusie dat aanbestedende diensten nog onvoldoende de mogelijkheden van de wet benutten om de regeldruk bij het aanbesteden te beperken.

Professionaliseren inkoopproces

Vanuit het oogpunt van het merkbaar verminderen van de regeldruk en het vergroten van de toegang van mkb-bedrijven tot overheidsopdrachten, vindt Actal dat het in de rede ligt om fors te investeren in het verbeteren van de naleving van de wet door aanbestedende diensten, met name door het verder professionaliseren van het inkoopproces bij overheden.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! √Čn als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform