Logo
  • Nieuws
  • 16 januari 2019
  • Bron: Binnenlands Bestuur

Keuze voor inbesteden of aanbesteden vaak ad hoc

De grootte van een gemeente, de mate van stedelijkheid, eventuele samenwerkingsverbanden, de politieke kleur van de gemeenteraad. Geen van deze elementen verklaart waarom een gemeente ervoor kiest om een facilitaire dienst in dan wel aan te besteden, zo blijkt uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken. In de praktijk wordt de beslissing hierover vaak op ad hoc basis gedaan.

Beeld Keuze voor inbesteden of aanbesteden vaak ad hoc

Gemeenten besteden 16 procent van hun activiteiten geheel of grotendeels in. Het gros van de activiteiten – 74 procent – wordt volledig of grotendeels aanbesteed. De onderzoekers keken naar 93 verschillende activiteiten die overheden zelf kunnen verrichten of op de markt kunnen inkopen, zoals afvalvoorziening, catering, schoonmaak, onderzoek, onderhoud van overheidsgebouwen en aan het wegennet.

Er blijken in de periode 2012- 2017 maar weinig wijzigingen doorgevoerd. Van de wijzigingen betrof ongeveer 30 procent een wijziging van inbesteden naar aanbesteden, tegenover 40 procent van aanbesteden naar inbesteden. De overige 30 procent ging van aanbesteden of inbesteden naar open house.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform