Hoe zorg je dat bij het aanbesteden van diensten de beloofde kwaliteit blijvend kan worden waargemaakt? Financieel topman Marcel Niggebrugge over het scheppen van de juiste voorwaarden voor duurzame kwaliteit bij het inhuren van facilitaire diensten.
De grootte van een gemeente, de mate van stedelijkheid, eventuele samenwerkingsverbanden, de politieke kleur van de gemeenteraad. Geen van deze elementen verklaart waarom een gemeente ervoor kiest om een facilitaire dienst in dan wel aan te besteden, zo blijkt uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken. In de praktijk wordt de beslissing hierover vaak op ad hoc basis gedaan.
Partijen die actief zijn binnen het sociaal domein, zoals een gemeente of zorginstelling maar ook in andere publieke sectoren, komen met enige regelmaat het begrip ‘Open House’ tegen. Wat houdt dit in? En kwalificeert deze wijze van contracteren als een vorm van aanbesteden?
Wanneer moeten aanbestedingen verplicht openbaar worden aangekondigd met het oog op eventuele interesse uit het buitenland? Een aankomend arrest van de Hoge Raad zou de mogelijkheden voor lokaal aanbesteden kunnen inperken.
Volgens de Europese Commissie trekt het ministerie van Defensie Nederlandse bedrijven voor bij aanbestedingen. Daarom start de Commissie een juridische procedure.
Onlangs heeft de rechtbank Den Haag in een kort geding procedure moeten oordelen of de rijksoverheid in de fout is gegaan met de aanbesteding van duurzaam geproduceerd kantoormeubilair. Met de opdracht was – naar verluidt - 80 miljoen euro gemoeid. De zaak kreeg dan ook de nodige media aandacht. Op 26 oktober 2017 deed de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag de volgende uitspraak.
Een aanbesteding is hét moment om na te denken over de toekomst van de facilitaire organisatie. ‘Wat ga ik op de markt zetten, hoe maak ik verbinding met mijn klantorganisatie en hoe ga ik het samenwerken, organiseren en aansturen?’
Wanneer het aankomt op aanbestedingen, willen partijen vaak te snel aan de slag. Hierdoor stappen ze over de voorbereidende fase van het aanbestedingstraject heen, terwijl juist deze zo belangrijk is. De gevolgen hiervan kunnen frustrerend zijn en bovendien veel tijd en geld kosten.
Het Rijk onderzoekt of een fout is gemaakt bij het opstellen van de 327 aanbestedingseisen voor de inkoop van circulaire kantoormeubilair voor de hele Rijksoverheid. De aanbesteding heeft een totale marktwaarde van minimaal € 80 miljoen tot maximaal € 200 miljoen. Het onderzoek spitst zich toe op de vraag of er een fout is gemaakt bij het opstellen van de eisen voor het gebruik van duurzaam hout.
Als gevolg van verplicht digitaal aanbesteden per 1 juli 2017 is er een nieuwe release met verbeteringen doorgevoerd op TenderNed. Daarnaast is innovatiepartnerschap nu als procedure beschikbaar en worden een aantal gebruikerswensen gerealiseerd.
Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.