Logo

FMM.nl is vanaf nu F-Facts.nl

  • Nieuws
  • 27 maart 2017
  • Bron: BTG

Extra kosten voor bellen klantenservice binnenkort verboden

Bellen naar een klantenservice mag per 1 juli a.s. niet duurder zijn dan het normale tarief. Minister Henk Kamp van Economische zaken heeft dit via een brief medegedeeld aan de Tweede Kamer.

Beeld Extra kosten voor bellen klantenservice binnenkort verboden

Op dit moment mogen klantenservices in Nederland nog tot maximaal een euro extra per gesprek in rekening brengen. Per 1 juli worden die extra kosten bij wet verboden en mag aan consumenten die een servicenummer bellen, alleen het normale tarief voor vaste of mobiele nummers worden berekend. Het gaat om 090x-nummers waarbij er al een overkomst bestaat tussen de beller en het bedrijf: de beller moet dus al een klant zijn van het bedrijf.

De wetswijziging komt overigens niet uit de lucht vallen, maar heeft alles te maken met een uitspraak die het Hof van Justitie van de Europese Unie op 2 maart 2017 deed. In het vonnis worden de extra kosten voor servicenummers aan banden gelegd. Het Hof oordeelde dat de hoge tarieven en de daarbij horende hoog oplopende telefoonrekeningen voor consumenten een belemmering kan zijn om de klantenservice te bellen om informatie over de overeenkomst te verkrijgen. Ook zou het consumenten ervan weerhouden om op deze wijze te vragen naar hun rechten op het gebied van garantie of herroeping.

Producttips

Ook interessant