
Functie:Advocaat
Organisatie:AKD Advocaten
Romy Smit is sinds 2015 als advocaat werkzaam in de praktijkgroep ondernemingsrecht (litigation & insolvency) op het kantoor AKD Advocaten in Eindhoven. Zij adviseert en procedeert veelvuldig (eerste aanleg en hoger beroep) over onder andere:
• Aandeelhoudersgeschillen, geschillen tussen bestuurders onderling en tussen aandeelhouders en het bestuur van een vennootschap;
• Geschillen voortvloeiend uit overnames, (commerciële) contracten en managementovereenkomsten;
• Bestuurdersaansprakelijkheidskwesties, waaronder maar niet beperkt in faillissementen;
• Aansprakelijkheid van beroepsbeoefenaars, waaronder maar niet beperkt tot beroepsfouten van advocaten en accountants.
Daarnaast heeft Romy kennis op het gebied van beslag- en executierecht. Zij heeft ervaring met het leggen van diverse soorten beslagen, het voeren van kort gedingen tot opheffing van beslagen alsmede executie kort gedingen.
Bijdragen
Opinie

Een metaalhandel heeft met Alarm Meldnet (een alarmcentrale) een overeenkomst van dienstverlening gesloten. Op 27 juli 2015 ontdekt de metaalhandel dat een grote hoeveelheid koper is gestolen. Een door de metaalhandel ingeschakeld onderzoeksbureau concludeert dat de diefstal met het aanwezige beveiligingssysteem tijdig door Alarm Meldnet had moeten worden gesignaleerd en geheel dan wel gedeeltelijk had kunnen worden voorkomen. De metaalhandel heeft Alarm Meldnet daarop aansprakelijk gesteld wegens een tekortkoming in de dienstverlening.
Opinie

In het geval van een commerciële overeenkomst worden sommige onvoorziene omstandigheden geacht te zijn verdisconteerd in het normale ondernemersrisico dat verbonden is aan het sluiten van dergelijke overeenkomsten. Onlangs heeft de Rechtbank Oost-Brabant om die reden een beroep op onvoorziene omstandigheden verworpen.
Opinie

Iedere tekortkoming van een partij in de nakoming van één van haar verbintenissen geeft de wederpartij de bevoegdheid om de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden, tenzij de tekortkoming de ontbinding niet rechtvaardigt. Voor zover nakoming niet blijvend of tijdelijk onmogelijk is, ontstaat de bevoegdheid tot ontbinding pas wanneer de schuldenaar in verzuim is (artikel 6:265 BW). En daar gaat het in de praktijk geregeld mis.
Opinie

Bij het aangaan van een overeenkomst die achteraf nadelig blijkt, kan het leerstuk van dwaling soms uitkomst bieden. Er is sprake van dwaling wanneer een overeenkomst wordt gesloten op basis van een onjuiste voorstelling van zaken. Artikel 6:228 lid 1 BW bepaalt dat een overeenkomst die tot stand is gekomen onder invloed van dwaling vernietigbaar is. Voorwaarde is dan wel dat de overeenkomst bij een juiste voorstelling van zaken niet zou zijn gesloten, althans niet onder dezelfde voorwaarden.
Opinie

Groothandel Lekkerland huurt op een bedrijventerrein een kantoor met opslagloods voor haar producten. Lekkerland komt met een beveiligingsbedrijf ‘specifieke object procedures’ overeen waarin staat beschreven welke handelingen de vaste nachtwaker in welke gevallen zou verrichten ter beveiliging. Op maandag 13 juni 2016 is gebleken dat er 2 pallets sigaretten zijn gestolen. Schade: meer dan 100.000 euro. Teleurgesteld in de controle door de nachtwaker stapten Lekkerland en haar verzekeraars naar de rechter.
Opinie

In sommige gevallen kunnen bedingen in algemene voorwaarden door de wederpartij worden vernietigd. Een beding kan worden vernietigd, wanneer een beding onredelijk bezwarend is. Hiervan is sprake wanneer het beding in enigerlei zin benadelend is voor de betreffende individuele wederpartij. Daarnaast moet deze benadeling onredelijk zijn. Onlangs oordeelde het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch dat een beding in algemene voorwaarden onredelijk bezwarend is en om die reden werd een beroep op vernietiging door het hof gehonoreerd.
Opinie

Het komt geregeld voor dat een partij producten inkoopt en deze producten niet beantwoorden aan de koopovereenkomst. Een zaak beantwoordt niet aan de overeenkomst indien zij, mede gelet op de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper over de zaak heeft gedaan, niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten.
Opinie

Het komt steeds vaker voor dat brievenbussen worden gelicht, waarna facturen door derden worden vervalst. Er wordt dan een ander rekeningnummer geplaatst op de factuur. De nietsvermoedende klant/afnemer betaalt de factuur vervolgens op het aangegeven rekeningnummer. Wie draait hiervoor op?