
Functie:Advocaat
Organisatie:AKD Advocaten
Romy Smit is sinds 2015 als advocaat werkzaam in de praktijkgroep ondernemingsrecht (litigation & insolvency) op het kantoor AKD Advocaten in Eindhoven. Zij adviseert en procedeert veelvuldig (eerste aanleg en hoger beroep) over onder andere:
• Aandeelhoudersgeschillen, geschillen tussen bestuurders onderling en tussen aandeelhouders en het bestuur van een vennootschap;
• Geschillen voortvloeiend uit overnames, (commerciële) contracten en managementovereenkomsten;
• Bestuurdersaansprakelijkheidskwesties, waaronder maar niet beperkt in faillissementen;
• Aansprakelijkheid van beroepsbeoefenaars, waaronder maar niet beperkt tot beroepsfouten van advocaten en accountants.
Daarnaast heeft Romy kennis op het gebied van beslag- en executierecht. Zij heeft ervaring met het leggen van diverse soorten beslagen, het voeren van kort gedingen tot opheffing van beslagen alsmede executie kort gedingen.
Bijdragen
Opinie

De overeenkomst van opdracht is een overeenkomst tot dienstbetoon. Kenmerkend is dat de ene partij bepaalde verrichtingen aan de andere partij opdraagt. De opdrachtnemer moet bij de uitvoering van zijn werkzaamheden handelen als een goed opdrachtnemer. Dit noemt men de zorgplicht van de opdrachtnemer. De zorgplicht is wettelijk verankerd in artikel 7:401 BW. De omvang van deze zorgplicht is mede afhankelijk van de omstandigheden van het geval. In een recente uitspraak van de Rechtbank Gelderland heeft de kantonrechter geoordeeld dat de opdrachtnemer de zorgplicht heeft geschonden, met als gevolg dat de opdrachtgever een deel van de facturen van de opdrachtnemer niet hoefde te voldoen.
Opinie

Voor ondernemers is de impact van het coronavirus groot. In een recente uitspraak heeft de rechtbank Rotterdam geoordeeld over een door drie hotels ingestelde vordering tegen een consortium van verzekeraars tot uitbetaling van de maximale dekking onder de brand- en bedrijfsschadeverzekering. De hotels hadden een voor hen gunstige clausule gevonden in de polis om hun schade door de pandemie en de gedwongen (gedeeltelijke) sluiting van de hotels deels vergoed te krijgen.
Opinie

Bij het reguleren van aansprakelijkheidsposities in overeenkomsten maken partijen vaak gebruik van exoneratiebedingen. Een exoneratiebeding is een beding op grond waarvan een wettelijke plicht tot vergoeding van schade als gevolg van een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van een verbintenis of een onrechtmatige daad, wordt uitgesloten of beperkt. Exoneratiebedingen strekken zich doorgaans (slechts) uit tot een beperking van de schadeplichtigheid. Exoneratiebedingen bieden echter niet altijd bescherming.
Opinie

Factuurfraude is een actueel probleem. Oplichters vissen een factuur uit de brievenbus, veranderen het rekeningnummer en stoppen de factuur terug in de bus. In het huidige digitale tijdperk ziet men steeds vaker dat cybercriminelen een e-mailaccount hacken om digitale facturen te onderscheppen en het rekeningnummer op de factuur te wijzigen. De klant maakt vervolgens in goed vertrouwen het bedrag over naar het door de cybercriminelen gewijzigde rekeningnummer en de leverancier blijft wachtend op de betaling achter. De hamvraag is wie in dat geval de schade draagt: de klant, de leverancier of beiden? In een recent arrest heeft de Hoge Raad zich uitgesproken over deze vraag.
Opinie

Het gebeurt regelmatig. Partijen zijn druk bezig met onderhandelen over de inhoud van een overeenkomst, maar besteden geen of onvoldoende aandacht aan wie de afspraken moet nakomen. Indien onduidelijk is wie de contractspartij is, zal de overeenkomst moeten worden uitgelegd. Wie partij is bij de overeenkomst hangt dan af van wat partijen aan elkaar hebben verklaard en wat zij over en weer uit elkaars verklaringen en gedragingen hebben afgeleid en mochten afleiden. Een recente uitspraak van de Voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam laat zien dat het van belang is om bij het opstellen van een overeenkomst aandacht te besteden aan de contractspartijen zodat in geval van niet-nakoming de juiste contractspartij kan worden aangesproken.
Opinie

In een recente uitspraak heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam zich uitgelaten over het effect van de pandemie op de contractuele relatie tussen een hotel en een schoonmaakbedrijf.
Opinie

Een metaalhandel heeft met Alarm Meldnet (een alarmcentrale) een overeenkomst van dienstverlening gesloten. Op 27 juli 2015 ontdekt de metaalhandel dat een grote hoeveelheid koper is gestolen. Een door de metaalhandel ingeschakeld onderzoeksbureau concludeert dat de diefstal met het aanwezige beveiligingssysteem tijdig door Alarm Meldnet had moeten worden gesignaleerd en geheel dan wel gedeeltelijk had kunnen worden voorkomen. De metaalhandel heeft Alarm Meldnet daarop aansprakelijk gesteld wegens een tekortkoming in de dienstverlening.
Opinie

In het geval van een commerciële overeenkomst worden sommige onvoorziene omstandigheden geacht te zijn verdisconteerd in het normale ondernemersrisico dat verbonden is aan het sluiten van dergelijke overeenkomsten. Onlangs heeft de Rechtbank Oost-Brabant om die reden een beroep op onvoorziene omstandigheden verworpen.
Opinie

Iedere tekortkoming van een partij in de nakoming van één van haar verbintenissen geeft de wederpartij de bevoegdheid om de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden, tenzij de tekortkoming de ontbinding niet rechtvaardigt. Voor zover nakoming niet blijvend of tijdelijk onmogelijk is, ontstaat de bevoegdheid tot ontbinding pas wanneer de schuldenaar in verzuim is (artikel 6:265 BW). En daar gaat het in de praktijk geregeld mis.
Opinie

Bij het aangaan van een overeenkomst die achteraf nadelig blijkt, kan het leerstuk van dwaling soms uitkomst bieden. Er is sprake van dwaling wanneer een overeenkomst wordt gesloten op basis van een onjuiste voorstelling van zaken. Artikel 6:228 lid 1 BW bepaalt dat een overeenkomst die tot stand is gekomen onder invloed van dwaling vernietigbaar is. Voorwaarde is dan wel dat de overeenkomst bij een juiste voorstelling van zaken niet zou zijn gesloten, althans niet onder dezelfde voorwaarden.