Logo
  • Opinie
  • 24 mei 2013

Vaardigheden voor de ontknoping van een volgroeide samenleving

Ondanks, of misschien juist doordat Nederland een heel volgroeide samenleving is, zijn er veel structurele veranderingen. In de gebouwde omgeving is hergebruik van vastgoed een belangrijke strategie om aan nieuwe maatschappelijke eisen van gebruik bijvoorbeeld ‘het nieuwe werken’, te voldoen met respect voor de omgeving ‘duurzaamheid’. De veranderingen in onze economische en sociale demografie vragen om een forse revisie van ons vastgoed en het gebruik ervan.

Onderscheid

Het onderscheid tussen Facility- en Vastgoed Management in organisaties is doorgaans groot. Klassiek houdt Facility Management zich bezig met het optimaal faciliteren van bedrijfsprocessen en Vastgoed Management met het optimaal renderen van het vastgoed portfolio. Vanuit verschillende invloeden ontstaat er echter een nieuwe blik op de bedrijfsvoering en organisatie-inrichting.

Verschillende belangen

Het overbruggen van de verschillende culturen in beide vakgebieden is een belangrijke uitdaging. Vastgoed heeft een ander tempo, alles wat je bouwt is geschiedenis en de bedrijfskantine is een functie van elke dag. De Facilitator zal inzichten moeten verwerven tussen de verschillende belangen binnen beide disciplines.

Vaardigheden

De vastgoed crisis is structureel geworden. Verder denken over revitalisatie, renovatie of herontwikkeling van gebouwen vraagt om specifieke vaardigheden; lef om te veranderen, leiderschap, regie kunnen voeren, creativiteit / innovatie en ondernemerschap.

Concepting
De uitdaging ligt in de competentie om nieuwe concepten te ontwikkelen. Concepten van waaruit meer dan één vraagstuk tegelijk wordt opgelost. In de moderne economie lopen verschillende soorten bedrijvigheid en daarmee verbonden publiek-private belangen dwars door elkaar heen: Nieuwe concepten voor huisvesting van bedrijven en zelfstandige professionals. Concepten voor onderwijs, wonen, cultuur en sport kunnen in samenhang worden gerealiseerd en in gebruik genomen.

Lees een uitgebreider verslag en meer over onze visie op de beoogde vaardigheden voor de Facility- of Vastgoedmanager in het Whitepaper: Een integrale blik in de toekomst van Facility – en Vastgoed Manage...

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform