Logo
  • Opinie
  • 27 november 2015

Thuiswerkers draaien zelf op voor de kosten

Medewerkers hebben steeds vaker de mogelijkheid om thuis te werken. Uit het IT & Flexibel Werken Onderzoek van BakkerElkhuizen blijkt echter dat werkgevers hiervoor vaak niet de tools en middelen beschikbaar stellen.

Faciliteiten
Door de opkomst van mobiele devices en de beschikbaarheid van meer data in een cloud, zijn minder medewerkers gebonden aan een vaste werkplek. Thuiswerken is vandaag de dag dan ook steeds normaler. Uit het IT & Flexibel Werken Onderzoek van BakkerElkhuizen blijkt echter dat nog niet eens de helft van de werkgevers de thuiswerkplekken faciliteert.

België loopt met slechts 43% voorop in het aanbieden van tools en accessoires om het thuiswerken te ondersteunen. Nederland volgt met 37%, Duitsland met 36% en de UK biedt met 29% het minst vaak faciliteiten aan. Het is dan ook niet vreemd dat uit een ander wereldwijd onderzoek blijkt dat slechts de helft van de thuiswerkers over een professioneel thuiskantoor beschikt.

Thuiswerkplekken
Op kantoor is vaak een ergonomisch ingerichte werkplek beschikbaar, terwijl thuis dus slechts 50% van de medewerkers beschikt over een comfortabele werkplek. De andere helft werkt waarschijnlijk met de laptop of tablet aan de keukentafel of zelfs op de bank. Langer dan twee uur per dag werken op deze mobiele devices is echter niet verantwoord. Met als gevolg: grotere fysieke belasting en een vermindering van de productiviteit. Daarnaast moet een thuiswerkplek ook voldoen aan de minimale wettelijke eisen. Met hulpmiddelen zoals een extern toetsenbord, een ergonomische muis en een (mobiele) laptopstandaard kan men wel voor langere tijd comfortabel en efficiënt werken op de laptop. Het is hierbij wel belangrijk dat de accessoires compact zijn, zodat je deze gemakkelijk kunt verplaatsen en opbergen.

Download hier het onderzoeksrapport IT & Flexibel Werken 2014

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform