Logo
 • Nieuws
 • 12 mei 2017
 • Mariel Hovemann
 • Bron: Binnenlandsbestuur.nl

Onrustige werkplek? 4 manieren om uw kantoortuin leefbaar te maken

De ochtenden zijn zoveel mogelijk stil. Gesprekken met collega’s worden tot een minimum beperkt. Ook mail, telefoontjes en whatsappjes zijn er voor de middag. In België experimenteren ambtenaren met stille dagdelen. En het werkt. Maar beter nog is het aanpassen van de kantoortuin.

Beeld Onrustige werkplek? 4 manieren om uw kantoortuin leefbaar te maken

Op dergelijke dagen blijken mensen zich beter te kunnen concentreren en sneller hun werk af te kunnen krijgen. Ambtenaren werken vaak in open kantoortuinen. Voor sommige werkzaamheden zijn deze werkplekken echter niet geschikt. Volgens comfort-professor bij Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en auteur van het boek Het Nieuwe Kantoorinrichten, Peter Vink, is het maken van onderlinge afspraken over waar en wanneer wel en niet gesproken wordt een goed idee. Maar betere faciliteiten zoals afgesloten eenpersoonskamers om als concentratieplek te gebruiken zouden zeker een verrijking zijn voor de gemiddelde kantoortuin zo meldt de hoogleraar op binnenlandsbestuur.nl.

Snel en niet snel afgeleid

Uit onderzoek blijkt namelijk dat niemand complexe taken goed uitvoert in een ruimte waar constant mensen aan het praten zijn. Als in de ruimte mensen slechts af en toe praten dan konden sommigen zich wel op de complexe taken focussen. Maar er zijn altijd mensen die snel afgeleid worden. Uit onderzoek waarbij 17 proefpersonen een zoektaak op het internet uitvoerden én een tekst redigeerden, blijken de prestaties van mensen die zich minder konden focussen significant beter in de stille ruimte dan in een ruimte waar slechts af en toe gepraat wordt of in een ruimte waar constant gepraat wordt.

Vier manieren om uw kantoortuin leefbaar te maken:

 1. Stille dinsdag
  Eén dag per week zonder gesprekken, telefoontjes en mailtjes blijkt voor velen een verademing. In België wordt hier al mee geëxperimenteerd. Of een volle ochtend waarbij gesprekken met collega’s tot een minimum worden beperkt. Het invoeren van stille dagdelen kan een effectieve manier zijn om medewerkers tegemoet te komen die last hebben van onrust op hun werkplek.
 2. Stilteruimte of concentratieplek
  Je kunt met elkaar afspreken dat er in bepaalde ruimtes van het kantoor niet wordt gesproken of je kunt hiervoor speciale éénpersoons concentratieplekken inrichten.
 3. Bied keuzevrijheid qua werkplek
  Volgens hoogleraar Peter Vink is het bieden van keuzevrijheid voor medewerkers de meest voor de hand liggende oplossing. "Medewerkers kunnen dan zelf de plek kiezen die het beste bij hun activiteit van dat moment past. Het kantoor is er uiteindelijk alleen maar om mensen te helpen hun werk goed uit te kunnen voeren. Zorg dat de er voldoende goede en verschillende type werkplekken zijn, zodat medewerkers goede prestaties kunnen leveren."
 4. Bied voldoende thuiswerkmogelijkheden
  Als mensen zelf kunnen kiezen wanneer ze thuiswerken, ontstaat er vanzelf een natuurlijk evenwicht. Werk waarvoor je je moet concentreren vindt in toenemende mate thuis plaats. Mensen passen hier hun werkplanning op aan.

Producttips