Logo
  • Opinie
  • 15 februari 2017

Zijn facility managers hypersociale IT'ers?

Een hypersociale IT’er. Zo schetst FMN-voorzitter Natalie Hofman de facility manager van de toekomst. Herkent u zich hierin?

Hofman deed deze uitspraak na afloop van de presentatie van het FM Marktonderzoek 2017 dat door FMN en Twynstra Gudde werd gepresenteerd op het nieuwe event Facility for Future afgelopen januari. Op het eerste gezicht een volkomen logische constatering als je kijkt naar de uitkomsten van het onderzoek. Technologie springt eruit als de nummer 1 trend, waarbij we moeten denken aan zaken als Big Data analytics, werkpleksensoren, Internet of Things, robotica en Artificial Intelligence. De opmars van data-driven FM komt ook duidelijk naar voren in een praktijkcase van ABN AMRO: de bank heeft er zelfs een aparte afdeling Business Intelligence FM voor ingericht.

Wend- en weerbaar FM

Tegelijkertijd moeten we niet vergeten dat zij daarmee voorop lopen in het vakgebied. Als je iets dieper in het FMN-onderzoek duikt blijkt bovendien dat FM’ers zelf technologie niet als de belangrijkste trend van dit moment zien (deze komt pas op de zesde plaats). Wend- en weerbaar FM prijkt hier bovenaan aan de lijst. Veel organisaties zitten momenteel in verandertrajecten die hun weerslag hebben op ondersteunende afdelingen zoals IT, HR en FM. Het faciliteren hiervan krijgt dan ook de volle focus. Ook de positionering van facility als afdeling en het aantonen van de eigen toegevoegde waarde speelt hierin een belangrijke rol.

Maar even terug naar de hypersociale IT’er. Dat eerste zit wel snor voor de meeste facility professionals, is mijn ervaring. Maar in hoeverre moet je als FM’er meer op een IT’er gaan lijken? Wat verstand van IT-zaken is natuurlijk niet verkeerd. En ook een bovengemiddelde interesse voor relevante technologische ontwikkelingen is belangrijk om uw vak goed uit te kunnen oefenen. Maar voor welke beroepsgroep geldt dat tegenwoordig niet? Zelf zou ik de facility professional eerder schetsen als een oplossingsgerichte werkplekstrateeg. Herkent u zich in dit beeld?

Producttips