Logo

FMM.nl is vanaf nu F-Facts.nl

  • Nieuws
  • 19 mei 2017
  • Bron: Cobouw

Celstraf van drie jaar voor facilitair hoofd RUG wegens fraude

Het voormalige hoofd van de afdeling Technisch Beheer van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft drie jaar celstraf gekregen wegens jarenlange corruptie. Ook moet hij de universiteit een schadevergoeding betalen van 450.000 euro. Twee directeuren van bij de fraudezaak betrokken bouw- en installatiebedrijven kregen een celstraf van één jaar opgelegd.

Beeld Celstraf van drie jaar voor facilitair hoofd RUG wegens fraude

De manager Technisch Beheer zou als leidinggevende van de facilitaire dienst opdrachten hebben verstrekt aan bouw- en installatiebedrijven in ruil voor geld en diensten. Zo stonden zijn zoon en schoondochter op de loonlijst bij twee van deze bedrijven, zonder dat daar noemenswaardige tegenprestaties tegenover stonden. Zijn zoon krijgt hiervoor twee jaar celstraf en diens vriendin een half jaar voorwaardelijk. Zij moeten in totaal 240.000 euro aan de RUG terugbetalen.

De rechtbank vindt het corrupte handelen van de man 'verregaand grensoverschrijdend': hij heeft puur vanuit eigenbelang gehandeld en heeft dat lange tijd volgehouden. De twee eigenaren van de bevoordeelde bouw- en installatiebedrijven moeten - naast het uitzitten van hun celstraf - in totaal 600.000 euro schadevergoeding betalen aan de RUG. Een van hun ex-medewerkers kreeg een taakstraf van 240 uur en moet 50.000 euro betalen. Een medewerkster Technisch Beheer van de RUG werd vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.

Producttips

Ook interessant