Logo
  • Nieuws
  • 24 januari 2017
  • Bron: Gezondegebouwen.nl

Groene planten zorgen samen met sensor voor schone lucht in kantoren

Gegarandeerd schone lucht in de werkomgeving dankzij groene planten. Met die innovatie heeft het bedrijf Cloud Garden de finale bereikt van de FG Noviteitenprijs 2017. Het modulaire luchtzuiveringssysteem bestaat uit een sensor die de luchtkwaliteit meet en een actief ventilatiesysteem met groene plantenwanden. Op 25 januari wordt de winnaar bekend gemaakt bij de opening van de vakbeurs Facility en Gebouwbeheer.

Beeld Groene planten zorgen samen met sensor voor schone lucht in kantoren

Planten hebben een positief effect op mensen en op het binnenklimaat van gebouwen. De vraag naar groene wanden neemt toe. Logisch, als je bedenkt dat groene wanden in staat zijn om de lucht te zuiveren van vluchtige organische stoffen (VOC’s). Dit zijn de veroorzakers van productiviteitsverlies en de meest voorkomende gezondheidsklachten in gebouwen. Met de aansturing van een ventilatiesysteem door een WIFI-sensor en de monitoring app, bevordert het slimme luchtzuiveringssysteem van Cloud Garden een gezond binnenklimaat door afbraak van deze stoffen door planten.

Modulair luchtzuiveringssysteem

Er is steeds meer aandacht voor het belang van een gezond gebouw waar medewerkers zich comfortabel, productief en vitaal voelen. Toch is er nog veel onbekendheid over de invloed van schadelijke stoffen in o.a. tapijt, meubilair en papier, omdat klachten vaak pas op langere termijn chronisch worden. Maar hoofdpijn en klachten aan ogen, neus en keel komen wel vaak voor. Vluchtige organische stoffen (VOC’s) veroorzaken deze klachten al bij lage concentraties. Cloud Garden heeft een systeem ontwikkeld dat waarde toevoegt aan (bestaande) groene wanden door VOC’s af te breken.

Een WIFI-sensor stuurt het slimme ventilatiesysteem aan. Wanneer de sensor hoge VOC-waarden registreert, blazen de ventilatoren de stoffen naar de plantenwand waar ze door de planten worden afgebroken. De sensor registreert daarnaast de gemeten waarden en plaatst deze in de cloud. De facility manager kan het verloop van de waarden inzien via een app.

Waard&vol groen

‘Schone lucht garantie’ is één van de projecten uit het programma Waard&vol groen van Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) en is ontwikkeld in samenwerking met: Royal FloraHolland, Van der Tol BV, Into Green, Nieuwkoop Europe, Priva en Waterdrinker.

Producttips