Logo

‘Voor verbetering van de gastgerichtheid hebben we ingezet op én technologie én gastvrijheid’

  • Smart Workspace
  • Hospitality & gastvrijheid
Hogeschool Utrecht (HU) heeft een dubbelslag gemaakt: een flinke reductie in het aantal vierkante meters en tegelijkertijd de gastvrijheid verbeterd. Het won hiermee vorig jaar de prijs voor ‘meest verbeterde prestatie’ tijdens de uitreiking van de Facilitaire Benchmark Awards.
Beeld  ‘Voor verbetering van de gastgerichtheid hebben we ingezet op én technologie én gastvrijheid’

De verhuizing van verschillende plekken in de stad naar Utrecht Science Park begint zijn vruchten af te werpen. Gastgericht en kostenreducerend wordt toegewerkt naar een innovatief en dynamisch leefgebied, vertellen Menno Roodenburg en Hidde van der Kluit van Vastgoed en Facilities van HU. Roodenburg: “We hebben met een innovatieve blik de ontwikkelingen in de markt gevolgd. Daarom hebben we ter verbetering van de gastgerichtheid van de facilitaire dienstverlening ingezet op én technologie én hospitality.”

Zo zijn er bij de ingangen naast digitale wayfinders ook hosts en hostessen, om de bezoekers welkom te heten en wegwijs te maken. En er is de inmiddels befaamde ‘uitleenmuur’, bij de ingangen. Hier kunnen studenten, docenten en gastdocenten onderwijskundige attributen zoals laptops lenen, maar ook een leenfiets is mogelijk. Ze bedienen de uitleenmuur zelfstandig, en anders is er altijd nog de host of hostess om te helpen.

Nu is de uitleenmuur van zeven uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds dagelijks te gebruiken, zoals ook de ruimtes in de gebouwen. Soms is een gebouwdeel doelgericht open of gesloten. Zo is de bibliotheek in tentamenperiodes ook op zondag geopend. Toch ligt in deze al ruime openingstijden nog een mooie kans, vindt Van der Kluit. “De gebouwen zouden 24/7 open kunnen. Voor de organisatie is het een uitdaging om nog meer gebruik te maken van de beschikbare vierkante meters.” Studenten hebben gevraagd om de werkgroepruimtes ook in de weekenden te kunnen gebruiken. Daar wordt nu naar gekeken. Bij iedere beslissing weegt ook ‘het duurzaamheidsprincipe’ mee: concentreer activiteiten in zo min mogelijk ruimtes. Dat scheelt onder meer flink in kosten aan energie, beveiliging en ook schoonmaak. “Het is onze taak om af te stemmen tussen duurzaamheid en behoefte”, merkt Roodenburg op.

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform