Logo

Van jaren 90-pand naar Smart Building: MM25 in Rotterdam

  • Huisvesting & vastgoed
MM25 langs de A20 in Rotterdam uit 1990 is volledig gerevitaliseerd. Het is een flexibel en daarmee toekomstbestendig kantoorpand geworden dat zich kan aanpassen aan de gebruikerswensen. Zo kunnen medewerkers via een app hun eigen licht en klimaat instellen.
Beeld Van jaren 90-pand naar Smart Building: MM25 in Rotterdam

Het ontwerp is van architectenbureau Dam & Partners en is gerealiseerd door J.P. van Eesteren en Croonwolter& dros. Deerns is verantwoordelijk voor het ontwerp van de installaties. In het gerevitaliseerde pand zijn alle oude technische installaties vervangen door geheel nieuwe installaties. Daarbij gaat het om alle casco-installaties, zoals de verlichting, de wandcontactdozen, alle voedingen voor de zware apparatuur, de brandmeld-, ontruimings-, toegangscontrole- en inbraakalarmeringsinstallatie. Bijzonder in het pand zijn de hybride plafonds, de klimaateilanden. Ieder eiland bevat twee led-armaturen, een kanaal voor luchttoevoer en een leidingstelstel voor het transport van koud en warm water.

Smart building

Een innovatief onderdeel is het bGrid-systeem, een technologische innovatie van Deerns en Evalan, dat is ingebouwd in de klimaateilanden. Het systeem maakt gebruik van gateways die, gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem, een gebouw slimmer maken. Zo wordt de (aanwezigheidsgestuurde) binnenverlichting automatisch geregeld: hoe feller het licht van buiten des te minder kunstlicht wordt geleverd. De sensoren worden ook gebruikt om CO2-metingen te doen, zodat afhankelijk van de gemeten waardes, meer of minder verse lucht in vergaderruimtes wordt geblazen. Een andere mogelijkheid die het sensorsysteem biedt dat gebruikers via een app hun eigen voorkeur voor licht en klimaat kunnen stellen. De persoonlijke voorkeuren volgen een gebruiker naar iedere plek in het kantoorgebouw. In de toekomst is het zelfs mogelijk dat mensen met dezelfde voorkeuren het advies krijgen om bij elkaar te gaan zitten.

Fotografie: Gerard van Beek voor J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros

Energielabel A

Na de renovatie behaalt MM25 energielabel A en geeft daarmee invulling aan de doelstelling van het Klimaatverdrag 2020. Om dit energielabel te realiseren zijn de nieuwe geveldelen van het pand voorzien van zonwerend glas met, waar mogelijk zeefdruk, om de warmte van de zon buiten te houden. Voor het verwarmen en koelen wordt gebruikgemaakt van een WKO-installatie en laagtemperatuur verwarming en hoogtemperatuur koeling. Ook is energiezuinige LED-verlichting toegepast. Zo wordt in MM25 een modern en comfortabel werkklimaat gecreëerd met een laag energieverbruik. De werkomgeving heeft een open en transparant karakter en een flexibele inrichting, waardoor het gebouw geïntegreerd is met de werkwijze en wensen van de organisaties.

Volgens directeur Bas Ambachtsheer van Croonwolter&dros hebben zij juist voor dit pand gekozen omdat het goed in hun visie past. Het bedrijf heeft ruim 7.000 gebouwen in beheer en helpt haar klanten met slimme technologie te verduurzamen. In MM25 kan Croonwolter&dros goed de technologie testen. Zo kan een ruimte anders ingericht worden als uit data-analyse blijkt dat in een bepaalde ruimte de bezetting altijd laag is. Ambachtsheer. “Je ziet al snel wat wel en niet werkt in een gebouw en hoe je daar interne processen zoals schoonmaak, beveiliging en aanwezigheid van de recepties op kan afstemmen.”

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform