Logo

Slimmer beveiligd tegen lagere kosten

  • Facilitaire dienstverlening & gebouwbeheer
Petrochemische reus SABIC zocht een hoger securityniveau voor de site in Bergen op Zoom. Maar dan wél tegen lagere kosten. Fer van Bergen (SABIC), Alex Sprangers en Laurens Buijt (Securitas) ontwikkelden samen een integrale beveiligingsoplossing op basis van keiharde KPI’s. Maxim Bruntink (procurement SABIC) daagde Securitas hierin uit om een zo efficiënt mogelijke beveiligingsorganisatie te implementeren. Resultaat: een kwaliteitsinjectie en een besparing van tenminste 8% per jaar.
Beeld Slimmer beveiligd tegen lagere kosten

Kwaliteit, kosten en marge zijn communicerende vaten. Zodra je de één aanpast, beweegt de ander meestal mee. Verlaag je de prijs, dan is de kans groot dat de kwaliteit ook inzakt. Tenzij je slim bent en je hele beveiligingsorganisatie integraal tegen het licht houdt, dacht Fer van Bergen, Security Leader van SABIC. Toen SABIC begin 2012 het aflopende securitycontract opnieuw bekeek, formuleerde hij de behoefte om de kwaliteit te verhogen én de kosten te verlagen. Op dat moment had zijn account developer, Laurens Buijt van Securitas, in ruwe opzet al een plan liggen dat daarin voorzag. Ingrediënten:  werken op basis van KPI’s, slimme technologische oplossingen en efficiënter gebruik van beveiligers. Van Bergen: ‘Kennelijk waren beide partijen op hetzelfde moment klaar voor een meer innovatieve en langdurige samenwerking.’ In de tussentijd had Alex Sprangers accountmanager van Securitas zich volledig verdiept in het security managementsysteem van SABIC wat vanuit de Saoudische moederorganisatie werd uitgerold. Deze combinatie  bleek enorm effectief te zijn.

Naar tactisch niveau

Gáán, zou je zeggen. Toch? Niet helemaal. Buijt: ‘Bedrijfscontinuïteit is heilig binnen SABIC, dus je kunt een vertrouwde situatie niet zomaar herzien. Het bedrijf heeft bovendien een kwetsbaar productieproces (chemicaliën, allerlei plasticsoorten).’ Van Bergen: ‘Het was voor ons ook een kwestie van een andere mindset. SABIC rekende Securitas voorheen af op uren. Nu werd Securitas ingezet om mee te denken op tactisch niveau en kreeg zij de gelegenheid om meer oplossingen aan te bieden dan alleen de manuren. Dat vraagt om een totaal andere aanpak.’ Een proces van overtuigen en draagvlak zoeken begon. Maar wel een dat Van Bergen graag wilde aangaan. ‘Het contract en de KPI’s geven ons het beste van Securitas op het gebied van  kennis, techniek en organisatie. We worden tegen lagere kosten ontzorgd in beveiligingsvraagstukken.’

De nieuwe situatie

Maar wat is er nu concreet aan de situatie veranderd? Hoe verbetert de ‘securitykwaliteit’ en dalen de kosten? Met andere woorden: waar ligt de juiste veiligheidsbalans? Volgens Buijt gaat het in de kern om de integrale benadering. ‘In het vorige contract werd Securitas ingezet op basis van de input van SABIC. Nu maken we gezamenlijk een risicoanalyse. Op basis daarvan richten we de meest kosteneffectieve situatie in. De vraag was nu dus: wat is er precies nodig? Fer en ik constateerden dat 2 teamleiders voldoende is. Daarnaast zagen we dat technologie de grip van security kon versterken. Al het kleine onderhoud aan die technologie wordt bovendien in huis verricht. We hebben een beveiliger met technische achtergrond aangehaakt, wat scheelt aan reparaties en voorrijkosten.’ Van Bergen: ‘De nieuwe samenwerking zorgt ervoor dat er sneller geschakeld wordt bij incidenten. Organisatorisch zijn we nu flexibeler in het treffen van preventieve maatregelen wanneer er sprake is van een tijdelijke verhoging van risico’s.

Resultaatgerichte samenwerking

Van Bergen en Buijt vinden het contract een mooi voorbeeld van innovatie. ‘Daarin is de basis gelegd voor gedeelde verantwoordelijkheid’, zegt Buijt. ‘Deze verantwoordelijkheid is geborgd en gekaderd in de KPI’s toezicht, toegang, calamiteiten en organisatie. Van Bergen: ‘Alle KPI’s zijn zo gedefinieerd dat zij aansluiten bij zowel de eisen van SABIC’s inkooporganisatie, EHS&S/Security organisatie en Securitas. We komen steeds meer tot een resultaatgerichte samenwerking, waarbij SABIC toenemend een auditerende rol zal uitvoeren. Securitas zal op termijn de volledige operationele zorg wegnemen bij SABIC  en nog meer meedenken op tactisch en strategisch niveau.’

Timeline 

Q1 2012: Oude contract loopt af
Q2 2013: Nieuw projectteam gaat van start met een resultaatgericht contract en een besparingstarget.
Q3 2013: Nieuw ontworpen situatie gaat ‘live’
Q1 2014: Nieuw contract komt gereed
Q1 2014: KPI’s toegang en techniek worden gedefinieerd, inclusief meetmethodieken
Q2 2014: KPI’s “calamiteiten” en “organisatie” worden gedefinieerd

KPI's

In het vorige contract was Securitas verantwoordelijk voor het signaleren en rapporteren van defecten in de beveiliging, bijvoorbeeld een gat in het hekwerk. In de nieuwe KPI´s is afgesproken dat Securitas nu ook wordt beoordeeld op de responstijd bij een defect. Er is een asset-list opgesteld die bepaalt welke materialen er voorradig moeten zijn. Daardoor kan een defect sneller worden gerepareerd. Het gehele proces van ‘signaleren’ tot ‘gerepareerd opgeleverd’ wordt met de nieuwe kpi’s gemeten. Wat betekent dat er niet meer wordt gemeten op inzet van middelen maar op de totale oplossing.

Besparing

SABIC bespaart ten minste 8 % op de totale kosten voor beveiliging, in vergelijking met 2013. Volgens Van Bergen komt dit door:
1. Slimmere inzet van uren
2. Inzet slimmere camerasoftware
3. Technisch support voor beveiligingstechniek lokaal (en pas in tweede instantie door externen)

Succesfactoren

1. Integraal naar veiligheid kijken; vanuit de continuïteit van het bedrijfsproces  en een risicoanalyse
2. Loslaten bestaande beveiligingscultuur;  vanaf nul opnieuw beginnen.
3. Vertrouwen: zoek naar een nauwe samenwerking binnen de klant-leverancierrelatie

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform