Logo

Securitas op tijd klaar voor nieuwe beveiligings-cao

  • Facilitaire dienstverlening & gebouwbeheer
De nieuwe cao Particuliere Beveiliging (PB) beloofde een complexe exercitie te worden voor de beveiligingsbranche. Een compleet andere manier van plannen en roosteren betekende voor veel bedrijven dat de planningssoftware volledig op de schop moest. Ook bij Securitas. Peter Schollmann, algemeen directeur: “Planning is de motor van ons bedrijf. Wij waren op zoek naar een echte partner om de nieuwe cao-regels op tijd te verwerken in onze planning.” Hij vertelt samen met Erik Pokorny, projectleider, hoe dat verliep.
Beeld Securitas op tijd klaar voor nieuwe beveiligings-cao

Securitas is een internationale beveiligingsorganisatie en met 6.400 medewerkers een van de grootste in Nederland. De organisatie werkte met een zelf ontwikkeld planningsysteem toen de nieuwe cao zich aandiende. Erik Pokorny: “De veranderingen die de nieuwe cao met zich meebracht, waren heel complex. Ons eigen planningsysteem was al op leeftijd en we vroegen ons serieus af of we nog zelf moesten gaan ontwikkelen om aan de nieuwe cao te voldoen of dat we voor een andere oplossing moesten kiezen. We voorzagen dat we heel veel software zouden moeten schrijven. Dat zou veel energie en hoge kosten vergen, maar het grootste risico was toch wel of we op tijd klaar zouden zijn. Want dat was een absolute eis.”

180o anders roosteren

Wat maakte de nieuwe cao zo ingewikkeld? Een belangrijk uitgangspunt was om medewerkers meer zekerheid te geven in hun roosters over de scheiding tussen werktijd en vrije tijd. Medewerkers weten voortaan 28 dagen van tevoren in welke tijdvakken ze zijn ingeroosterd. Moet een medewerker toch buiten zijn tijdvak werken? Dan kan dat alleen als hij daarmee instemt en de werkgever hem een verschuivingstoeslag betaalt. Erik Pokorny: “De cao past bij deze tijd, maar de planningssoftware moet daar wel rekening mee houden. Zodra een planner een dienst verschuift, moet hij weten dat er toeslagen gelden die aardig kunnen oplopen. Dat wil je voorkomen. Tegelijkertijd wil je als organisatie wel flexibel blijven en de vragen van opdrachtgevers goed kunnen invullen. Dat maakt de praktische invulling van de cao in de planningssoftware zo lastig.”

Branchekennis

Erik Pokorny wist dat Paralax al betrokken was bij de veranderingen in de beveiligings-cao. Tijdens een bijeenkomst bij de brancheorganisatie zag en hoorde hij hoe zij de cao-wijzigingen oppakten en ervoor instonden dat hun software, Rostar CAS, op tijd klaar zou zijn. “Daar kreeg ik het vertrouwen dat de route met een softwareleverancier veiliger was dan zelf ontwikkelen.” Peter Schollmann vult aan: “Dat bleek ook op langere termijn. We hadden namelijk al verwacht dat er ook na de invoering nog heel wat ‘finetuning’ zou overblijven. Dat wilden we niet zelf doen. Als je dan tegen een partner als Paralax aanloopt die de cao voor bijna de hele beveiligingssector met zijn planningssoftware invult, is dat gewoon de verstandigste keuze.”

Spannend

Met een complexe opdracht en onder enorme tijdsdruk - minder dan drie maanden - trokken de projectteams van Paralax en Securitas zij aan zij op om de planningssoftware, de nieuwe roostersystematiek en de planprocessen van Securitas op elkaar af te stemmen. Natuurlijk doemden er problemen op, bijvoorbeeld of de koppeling naar de verloning op tijd klaar zou zijn. Op tijd verlonen in de nieuwe cao betekent immers dat je al zo’n twee maanden eerder de roosters moet kunnen publiceren. Het was spannend, maar het lukte. Peter Schollmann: “In een project van deze omvang vallen altijd spaanders. Maar het gaat erom hoe je het oppakt. We hadden echt samen een en dezelfde ambitie om succesvol te zijn.”

Planners

De nieuwe cao had niet alleen impact op de nieuwe planningssoftware, maar vroeg ook een intensieve training en begeleiding van de ruim 100 planners in het hele land. Paralax heeft documentatie verzorgd en in train-the-trainer-sessies de kerngebruikers getraind. Zij hebben op hun beurt weer alle planners opgeleid en ondersteund in de nieuwe regelgeving, de nieuwe manier van werken en de nieuwe software. Peter Schollmann: “In de beveiligingsbranche maakt een goede planning het verschil tussen geld verdienen en geld verliezen. Hoe doordring je je planners van die gedachte? Door intensieve training en begeleiding bij het nieuwe roosteren en de mogelijkheden van Rostar CAS als planningstool. Dat hebben onze planners heel goed opgepakt.”

Belangrijkste resultaat behaald

Het belangrijkste resultaat dat Securitas heeft behaald is dat ze met de nieuwe software de nieuwe beveiligings-cao direct vanaf de invoering hebben kunnen naleven. Erik Pokorny: “Paralax was daarin echt een partner en dat maak ik niet altijd mee. Hun hoogste doel was om vanuit Rostar CAS op tijd goed te kunnen verlonen. Daar hebben ze zich enorm voor ingespannen, ook met investering van eigen extra tijd en energie. Natuurlijk profiteren we ook van nieuwe softwarefuncties, zoals de webportal voor medewerkers, rapportages en het gebruiksgemak voor planners. Maar op tijd starten stond bovenaan.”

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform