Logo

Optisport dringt energieverbruik met kleine wijzigingen slim en efficiënt terug

  • Joulz
  • Duurzaamheid & energiemanagement
Naast meetverantwoordelijke taken, de aanleg van energie-infrastructuren en het monitoren van energieverbruik legt Joulz zich toe op technisch energiemanagement. Dat kleine softwarewijzigingen veel kunnen opleveren, ondervond Optisport in de samenwerking met Joulz. Vijf vragen aan Niek Verschure, technisch manager van Optisport.
Beeld Optisport dringt energieverbruik met kleine wijzigingen slim en efficiënt terug

Hoe belangrijk is technisch energiemanagement voor Optisport?

“Heel belangrijk! Als exploitant van maatschappelijk vastgoed heeft Optisport 350 locaties in Nederland en België onder contract. Al die zwembaden, binnenspeeltuinen en andere multifunctionele ruimtes verbruiken gezamenlijk 40 miljoen kilowattuur elektriciteit en 9 miljoen kubieke meter gas. Dat is veel! Zowel voor de kosten als het milieu is het dus goed om het verbruik terug te dringen. Maar: dat moet wel op een slimme en efficiënte manier.”

Hoe kun je het energieverbruik slim en efficiënt terugdringen?

“Met kleine energiebesparende maatregelen. Grote investeringen, zoals zonnepanelen, zijn voor ons als exploitant vaak lastig, aangezien we niet de eigenaar van het pand zijn. Maar met kleine wijzigingen kun je gelukkig veel bereiken, vooral in de software van installaties. Een goed voorbeeld: in een zwembad stond de registerklep van een luchtbehandelingskast altijd open. Die zoog dus 100 procent buitenlucht aan, ook als het buiten min tien graden was. Stel je eens voor hoeveel energie dat heeft gekost? Nu de instelling is gewijzigd, hebben we het eerste half jaar ruim € 5000 bespaard!”

Wat kan Joulz in dit verduurzamingsproces betekenen?

“Joulz en hun technische partner Sprinx hebben de technische expertise om het energieverbruik slim terug te dringen. De monteurs zijn echte IT’ers die diepgaand in de software kunnen kijken en elke klep, pomp en instelling kunnen controleren. Zulke mensen hebben wij hard nodig. Het verduurzamen van de locaties doen wij in eigen beheer. Wij betalen de kosten én plukken de vruchten. Dan is het een grote meerwaarde als je een energiepartner hebt die verstand heeft van technisch energiemanagement.”

Wat is de aanpak van de monteurs op locatie?

“De monteurs gaan verder dan ik gewend ben van andere bedrijven. Het zijn praktische mannen die klaarstaan om in actie te komen. Zien ze dat een schuifdeur door een defect niet sluit? Dan pakken ze hun gereedschapskoffer en beginnen ze te sleutelen. Want als er iets veel energie kost, is het een openstaande deur in de winter. Die pragmatische aanpak waarderen wij enorm. Wij geven de monteurs ook het vertrouwen om alle aanpassingen te doen die zij nodig vinden. Zolang de bedrijfsprocessen van Optisport niet worden verstoord, krijgen zij de vrije hand.”

Zou je een samenwerking met Joulz aanbevelen?

“Jazeker! Zelf willen we de samenwerking met Joulz intensiveren. De eerste locaties van Optisport zijn nu verduurzaamd, maar het is ons streven om voor alle 350 locaties te kijken naar de opties. Joulz is een professionele energiepartner die mooie resultaten behaalt. Ook voor de monteurs op locatie heb ik niets dan lof. Ik raad iedereen aan in gesprek te gaan met Joulz!”

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform