Logo

Nieuwe, circulaire werkplek voor Copijn in Utrecht

    Sinds begin jaren ’70 huisvest Copijn aan de Gageldijk in Utrecht. Sinds die tijd is er aan de huisvesting niet veel veranderd. Tijd dus voor een nieuw onderkomen. Circulair nieuw welteverstaan.
    Beeld Nieuwe, circulaire werkplek voor Copijn in Utrecht

    Copijn selecteerde voor haar herhuisvestingsopgave Studio R van Rogier Joosten als ontwikkelmanager. Joosten bewees met The Greenhouse in Utrecht al tot een succesvol circulair gebouw te kunnen komen. Die ervaring was zeer gewenst binnen de plannen van Copijn. Samen met Joosten formuleerde Copijn vijf projectdoelen die als trade off matrix werden gebruikt om ontwerpvoorstellen te toetsen.

    Het gebouw moet zo:

    1. circulair mogelijk worden gerenoveerd,
    2. energie neutraal zijn,
    3. natuur inclusief zijn en dat
    4. in balans met de groene belevingswaarde en
    5. de comfortabele gebruikerswaarden.

    Een werkplek die klopt en werkt.

    Helft pand verbouwd

    Voor het ontwerp werd SVP Architectuur & Stedenbouw geselecteerd. Met het nieuwe ontwerp voor de kantoor- en werkplaatsruimte krijgt Copijn een nieuw visitekaartje. Het huidige gebouw heeft aan de voorkant een kantoorruimte en een werkplaats aan de achterkant. Deze opzet past nog steeds bij de werkzaamheden van Copijn en blijft hetzelfde. Met het oog op duurzaamheid is ervoor gekozen om niet het gehele pand te verbouwen, maar slechts de helft. De huidige werkplaats functioneert nog naar behoren en krijgt daarom alleen met minimaal materiaal gebruik een betere uitstraling. Terwijl de voorkant, de kantoorruimte, hoogwaardig gerenoveerd wordt. De huidige spanten worden op de verdieping vervangen door hogere houten spanten waardoor er meer functionele vierkante meters op de verdieping ontstaan. Bovendien komt er een nieuwe gevel die voldoet aan de huidige isolatiewaarden, opgebouwd in houtskeletbouw, dat ook weer gemakkelijk te demonteren is. Dat maakt de gevel circulair. Het dak wordt vernieuwd en volledig bekleed met zonnepanelen. Ook wordt de indeling van het kantoor beter; de vergaderruimten, sanitair en belplekken worden in een centraal volume opgenomen. De werkplekken worden juist aan de gevel gesitueerd waardoor deze prachtig uitzicht op het landschap hebben en deze voldoende daglicht krijgen.

    Buiten wordt naar binnen gehaald

    Tussen de werkplaats en de kantoorruimte komt een zogenoemde spatie, de entree van het pand. Binnen komt er veel groen en ook de buitenruimte wordt hoogwaardig verbeterd. Hierdoor ontstaat een toonzaal van de kennis en kunde van Copijn. De spatie is een overdekte buitenruimte, in het hart van het gebouw tussen de kantoorruimtes en de werkplaats. De verbinding tussen denkers & makers. Buiten wordt naar binnen gehaald; de buiten bestrating loopt door naar binnen en er komen een boom en een groene wand in. In het voorjaar en in de zomer kan er geluncht worden, er kunnen afspraken en overleggen plaatsvinden en hier staan de tafeltennistafel en tafelvoetbaltafel.

    Circulariteit & duurzaamheid

    Onder leiding en inspiratie van Studio R is er met het gehele ontwerpteam (SVP Architectuur & Stedenbouw, moBius consult, Faas & van Iterson en Copijn Tuin & Landschapsarchitecten) nagedacht over alle mogelijkheden voor circulariteit en duurzaamheid binnen dit project. Daar waar de spatie de kern van het gebouw is, komt er in het kantoor een volume met vergaderzalen als kern. Deze zal volledig worden bekleed met het hout dat nu nog als betimmering van de plafonds wordt gebruikt. Voor de wanden van de vergaderzaal worden de oude gevelkozijnen hergebruikt. Het pand gaat van het gas af en wordt straks door een combinatie van warmtepompen en zonnepanelen voorzien van energie.

    Volg F-Facts

    Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

    Word lid van F-Facts Facility Platform