Logo

Nieuwbouw Pulse TU Delft behaalt energielabel A++++

  • Duurzame huisvesting
Onlangs is het energieneutrale onderwijsgebouw Pulse op de campus van de TU Delft op feestelijke wijze officieel geopend. Het behaalt energielabel A++++. Het ontwerp kwam tot stand in nauwe samenwerking met studenten en docenten.
Beeld Nieuwbouw Pulse TU Delft behaalt energielabel A++++

Het consortium Hurks (bouw) en Kuijpers (W- en E-installaties) realiseerde deze nieuwbouw, naar een ontwerp van Ector Hoogstad Architecten. Het ontwerp kwam tot stand in nauwe samenwerking met studenten en docenten, waarbij gesproken werd over de indeling van de onderwijszalen, de wensen voor horeca en de sfeer en beleving van het studielandschap in het gebouw. Het resultaat hiervan is bijvoorbeeld dat het gebouw beschikt over veel beschrijfbare muren in de collegezalen, extra lockers en dat het langer open is. Je kan als student overdag je vakken volgen, lekker eten op het terras en vervolgens studeren tot in de late uurtjes.

Energieneutraal

De TU Delft heeft met Pulse een hoog ambitieniveau ten aanzien van duurzaamheid. Een van de eisen die vooraf is gesteld is dat het gebouw energieneutraal is. Om dit te kunnen realiseren is Prof.dr.ir. Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de Faculteit Bouwkunde, betrokken geweest bij de ontwikkeling van Pulse. Pulse is energieneutraal door de integratie van een zeer intelligent gebouwbeheersysteem, dat naar behoefte op ruimteniveau ventileert, verlicht, koelt en verwarmt. Daarnaast optimaliseren de gevelopeningen de daglichttoetreding. Hierdoor is minder behoefte aan kunstlicht en heeft het gebouw een lagere energievraag. Om het energieverbruik te beperken, heeft het gebouw bovendien een hoogwaardige isolatie. Ook wordt gebruik gemaakt van natuurlijke energiebronnen, zoals zonne-energie en warmte-koudeopslag in de bodem.

Gelijkstroomnetwerk

Bijzonder is de toepassing van gelijkspanning, waardoor gebruikers van elektrische energie direct zijn aangesloten op de 490 zonnepanelen (750 m2) op het dak van het gebouw. Daarmee realiseerde de TU Delft een van de eerste gelijkstroomnetwerken in de utiliteitsmarkt. Normaal gesproken draait een gebouw dat zelf stroom opwekt op wisselstroom. Bij Pulse wekken de zonnecellen gelijkstroom op die direct kan worden benut. Dat wil zeggen zonder tussenkomst van zware transformatoren en energieverlies voor laptops, tablets, smartphones en verlichting. Daarnaast realiseert een DC-net een besparing op materialen (bijvoorbeeld zware transformatoren). Ook vereenvoudigt deze de overstap naar intelligente elektriciteitsnetwerken: de zogenaamde ‘smart grids’. Die verbinden in de toekomst opwekkers en gebruikers van elektriciteit en houden vraag en aanbod van elektrisch vermogen in balans. Het gelijkstroomnet in Pulse werd ontwikkeld in samenwerking met de onderzoeksgroep DC Systems en Energy Conversion & Storage van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft.

Ontwerp en inrichting

In totaal biedt Pulse ruimte aan 1020 onderwijsplekken en 275 studiewerkplekken. Het gebouw huisvest dertien zalen, waarvan tien eigentijdse onderwijszalen en drie ruimtes met een informele sfeer en bijzondere kenmerken. Op de begane grond bevindt zich een food market. Het gebouw is centraal gelegen op de universiteitscampus en wordt een plek waar studenten en docenten samenkomen om te werken, contacten te leggen, te leren, kennis te delen en zichzelf te ontwikkelen. Om Pulse zo natuurlijk mogelijk in de bestaande omgeving op te nemen is het gebouw verbonden met de omliggende gebouwen. Zo sluit het op twee punten aan op 3ME en aan een zijde op Industrieel Ontwerpen met een directe doorgang naar het Learning Lab. Aan de overkant van het plein kunnen fietsen worden gestald in een nieuwe en grotere gebouwde fietsenstalling, compleet met een coffeebar en een werkplaats voor fietsen.

Pulse vormt een kruispunt binnen een netwerk van faculteiten en biedt op die manier kansen voor  samenwerkingen tussen verschillende disciplines. Dat zie je ook terug in de vorm van het gebouw. Het transparante ontwerp van het gebouw, de horeca, het terras en het plein maken van Pulse een ontmoetingsplek in het hart van de campus. De gevel van Pulse is voor een deel te openen, zodat de horecaruimte op de begane grond overloopt in het plein. Flexibiliteit in constructie en inrichting zorgen voor multifunctionele inzetbaarheid in tijd en gebruik. Zo kan een aantal zalen door flexibele scheidingen groter of kleiner worden gemaakt en kan de grote terraszaal voor zowel colleges als projectonderwijs worden gebruikt.